Gazdaság

Árfigyelő adatbázissal küzdene a kormány az árdrágítók ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Online árfigyelő adatbázis létrehozására készül a kormány az infláció és a drágulás letörése érdekében – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfői közleményéből. A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében ezért már hétfőn közös munkacsoport alakult a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár koordinációja alatt – tették hozzá.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a tárca a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs javaslatára lépett.

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani.

A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer – írták.

A gazdaságfejlesztési tárca úgy véli, a nemzetközi (pl. görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot.

A munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban – fogalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik