Gazdaság

Még mindig majdnem 60 napot kell várni egy-egy szakira

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

2023. februárjában 58 nap volt a várakozás egy-egy szakemberre Magyarországon, azaz egy szakember ennyi nap múlva tudott elkezdeni egy új, számára tipikus nagyságú munkán dolgozni, ha februárban kapott ajánlatkérést. Ez egyébként drasztikus, 42 százalékos esés a múlt évi adatokhoz képest, amikor még 138 nap volt a várakozási idő.

A legmagasabb a szakemberhiány Békés vármegyében, a várakozási idő 83 nap, és Győr-Moson-Sopron vármegyében, 75 nap. Budapesten 60, Pest vármegyében 64 napot kell várni szakemberre. A legalacsonyabb Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben a szakemberek vállalási ideje, mindössze 38 nap.

Minél nagyobb munkáról van szó, annál hosszabb a várakozási idő.

Kőművesre várhatunk a legtöbbet

Az apróbb javítások várakozási ideje átlagosan 46 nap, a kisebb kivitelezéseké és felújításoké 56 nap, a közepes beruházásoké 66, a nagyberuházásoké 71 nap.

A legtöbbet idén is generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves 70, a burkoló 65 napra tud munkát vállalni. A legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, 27 nap, az épületgépészé 33 nap, a villanyszerelőé 40 nap.

Az 58 nap átlagos várakozási idő, ami egyébként reális lenne, hiszen a gyakorlat az, hogy mind a szakemberek, mind a megrendelők két-három hónapot tudnak könnyen előre tervezni

– véli a Mapei Kft. ügyvezetője, Markovich Béla.

A szakember szerint a csökkenő vállalási idő egyértelműen a kereslet csökkenését jelzi. Érezhető a visszaesés a lakossági piacon, a magánépíttetők kivárnak, sokan reménykednek valamilyen beruházási támogatásban, olyanban, mint az otthonfelújítási program volt.

Európai szintű munkadíjak

A munkadíjaknál számottevő különbség van Kelet- és Nyugat-Magyarország között. A szakipari munkák átlagos négyzetméterára Budapesten és Pest vármegyében kiugróan magas. Budapesten 9376 forint, Pest vármegyében 9409 forint a munkadíj négyzetméterenként.

A legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a szakipari munkák négyzetméterára, 5448 forint. Vas vármegyében 5869 forint, Bács-Kiskun vármegyében 6359 forint a négyzetméterár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik