Gazdaság

Bíróság mondta ki, a kincstár tévedett – nem kell visszafizetnie a négygyermekes családnak az autótámogatást

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A bíróság szerint rosszul értelmezte a rá vonatkozó jogszabályt a Magyar Államkincstár, így alaptalanul követelt vissza 2,5 millió forint, nagycsaládosoknak szánt autóvásárlási támogatást a Telex négygyermekes olvasójától, akikről utólag kiderült, hogy volt köztartozása, amikor beadta a kérelmét.

Mint kiderült, a támogatást több esetben alaptalanul követelhette vissza a kincstár, hiszen az erről szóló kormányrendeletet 2021. szeptember 29-től úgy módosították, hogy ne csak a pályázati időszak második felében benyújtott támogatási kérelmek elbírálásakor, de a már elbírált ügyekben is az államkincstár ellenőrizze, hogy a pályázók megfelelnek, vagy megfeleltek-e a köztartozás-mentesség feltételének.

Akinek 5 ezer forintnál nagyobb köztartozása volt, azt az új szabály szerint először fel kellett szólítani, hogy fizesse be a tartozást, és csak ezután kaphatott autóra szánt milliókat. Ugyanez a lehetőség adott volt azoknak is, akikről utólag derült ki, hogy volt köztartozásuk. Egy kiegészítő rendelkezés szerint tőlük szintén csak akkor követelhette volna vissza a támogatást az államkincstár, ha a felszólítás ellenére két héten belül nem rendezik a köztartozásukat. A gyakorlat ezzel szemben az lett, hogy nem hagytak menekülő utat a sokszor pár tízezer forintos elmaradások befizetésére, helyette egyből az autóvásárlási támogatást kérték vissza az érintettektől.

A győri bíróság március elején megsemmisítette az államkincstár határozatát, a négygyermekes családnak így mégsem kell visszafizetnie az állami támogatást.

Az államkincstár és a fölötte álló minisztérium tehát minden olyan esetben tévedett, amikor arra hivatkozva követelte vissza a támogatást a családoktól, hogy be nem vallott köztartozásuk volt, amikor megkapták az autópénzt, és nem hagyott lehetőséget nekik, hogy a köztartozást rendezzék, e helyett azonnal a támogatást követelte vissza. Az ettől eltérő alperesi értelmezés az egyenlő bánásmód követelményét sértené, zárul a bírósági döntés indoklása.

A portál által megkérdezett szakértő azt javasolja mindenkinek, aki a támogatás visszafizetésére vonatkozó határozatot kapott, hogy nyújtson be kérelmet az államkincstárnak a jogsértő döntés visszavonása érdekében. Azokban az esetekben, ha a hatóság (ezúttal a kincstár) megállapítja, hogy a másodfokú hatóság, a felügyeleti szerv, vagy a közigazgatási bíróság által el nem bírált döntése jogszabályt sért, a döntését annak közlésétől számított egy éven belül, legfeljebb egy ízben módosítja vagy visszavonja.

Tekintettel arra, hogy jogértelmezési kérdésről volt szó, a mostani ítélet precedensként nem szolgál ugyan, de tartalmazza azokat az elemeket, amelyek alapján az államkincstárnak meg kell tudnia állapítani, hogy a korábbi döntése jogszabálysértő volt. A jogtanácsos szerint remélni lehet, hogy a bíróság döntése alapján a többi ügyben is visszavonják a határozatokat. Amennyiben nem, úgy célszerű ügyvédhez fordulni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik