Gazdaság

Kitelik Parragh László feleségének ideje

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Csütörtökön jár le a mandátuma a Monetáris Tanács tagjaként.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának választott tagjairól az Országgyűlésnek kell döntenie. Kinevezésük hat évre szól. Éppen hat éve, hogy Parragh Biankát, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének feleségét és Kocziszky Györgyöt megválasztották a posztra. Bár az Országgyűlés honlapján is szerepel, hogy így mindketten megbízatásuk végére érnek hamarosan, az mfor.hu szerint egyelőre nem tudni, újrázhatnak-e.

Parragh Bianka megbízatása március 22-ig, Kocziszky Györgyé április 5-ig szól. A jegybanktörvény alapján van lehetőség mandátumuk meghosszabbítására (Kocziszkyt 2011 áprilisában választották meg először), ám erről is a parlament dönt, a gazdasági bizottság jelölése alapján. A szokásjog alapján a testület előtte meghallgatja a jelölteket, ám ennek nyoma sincs napirendjében, aminek a gazdasági portál értesülése szerint az az oka, hogy valóban nem született még meg a döntés.

Mint írják, Parragh Bianka esetében a helyzet nemcsak sürgető, hanem bonyolult is, mert miközben férje, Parragh László az utóbbi években többször is kritizálta az MNB vezetését, döntéseit, ő egyszer sem szavazott ki a Monetáris Tanácsból, nem akadályozta meg annak egyhangú döntéseit, legyen szó akár a kamatemelés mértékéről, akár a szigorítási ciklus tavaly szeptember végi leállításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik