Gazdaság

Mol-csoport: Azerbajdzsánból érkezik olaj a pozsonyi finomítóba

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos – közölte az olajtársaság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a 90 ezer tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül jut el a szlovákiai Slovnaft Finomítóba.

Az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőn – amelynek 9,57 százaléka Mol-tulajdon – kitermelt Azeri Light feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. A Slovnaft finomítójában korábban többféle a Közel-Keletről és a Kaszpi-tenger térségéből származó olajfajtát is sikeresen teszteltek, de a saját mezőről származó kőolaj finomítása egy újabb fontos mérföldkő.

A Mol-csoport egyre fontosabb gazdasági összekötő kapoccsá kíván válni Azerbajdzsán és Kelet-Közép-Európa között. A vállalat 2020-ban szerzett részesedést az azerbajdzsáni gazdaság egyik zászlóshajójának számító ACG olajmezőben, valamint 8,9 százalékos részesedést a BTC (Baku-Tbiliszi-Ceyhan) vezetékben – áll a közleményben.

Az ACG projekt a csoport teljes termelésének 15 százalékát és összes tartalékának 25 százaléka teszi ki. A BTC vezeték fontos szerepet játszhat a pozsonyi és a százhalombattai finomítóinak ellátásában – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik