Gazdaság

Mentőövet dobhat a kormány a lakásfelújítási támogatást elbukóknak

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban – írja a Bank360 a kormány rendelettervezete alapján.

A tervezet szerint ha a 2022. december 31-ig benyújtott, és ezután az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt elutasított igényléseket az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatja, amire 60 napja lenne. Az igénylők így akár az elutasítás után mégis megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást.

Ehhez az igénylőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • 2022. december 31-ig teljesíteni kellett az egyéves bentlakási kötelezettséget – a gyakorlatban ez azoknak segíthet, akik a támogatás benyújtásának a pillanatában még nem laktak egy éve a felújított ingatlanban, de 2022. december 31-én már igen,
  • az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és a kincstár erre irányuló felhívásának kézhezvételétől számított 15 napon belül igazolja, hogy a köztartozását legkésőbb az igazolás benyújtását megelőző napon teljesítette.

A babaváró hitelnél is lehet változás: a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó, illetve a gyermekvállalási támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásának a határideje 60 nap helyett 180 napra emelkedne a tervezet szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik