Gazdaság

Az MVM közel feleannyiért ad gázt a kereskedőknek, mint amennyiért a lakosság kapja átlagfogyasztás felett

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Ennek akár örülni is lehetne, csakhogy közben a gáz ára elindult lefelé.

Februárban azt írta az Átlátszó.hu, hogy mintegy 200 forinttal volt olcsóbb a tényleges piaci ár, mint a hatósági „lakossági piaci ár”. Az MVM Basic csomagja alapján a céges gázár az elmúlt egy évben nyáron volt a legdrágább, mintegy nettó 1200 forint/köbméteres árral, de a fűtési szezonra ez mérséklődött – októberben 700 forint közelébe, januárra pedig nettó 408 forintra.

Az MVM Basic tarifa alapján a vállalkozások idén februárban már nettó 351 forint/köbméter áron juthattak földgázhoz – írták most. Miközben az MVM-nél a versenypiaci költségeket tükröző ár, vagyis az államilag megállapított átlagfogyasztás feletti lakossági gázár nettó 604 forint.

Hatósági áron átlagfogyasztás alatt 108 forint egy köbméter gáz a lakosságnak, míg a vállalkozásoknak kínált piaci ár, a világrekorder 27 százalékos áfával együtt is 444 forint. A 108 forintos lakossági hatósági ár 1728 köbméter gázfogyasztásig érvényes, utána jön a „versenypiaci” nettó 604 forintos ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik