Gazdaság

Még egy évig spórolni kell a gázzal

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ahhoz, hogy a következő fűtési szezont is biztonságosan át tudja vészelni az Európai Unió, arra van szükség, hogy a most március végén lejáró vészhelyzeti gázspórolási rendelet hatályát 12 hónappal jövő tavaszig kitoljuk – jelentette be hétfőn a hivatalos javaslatát az Európai Bizottság. Mindez azt jelenti, hogy a megelőző 5 év átlagos gázfogyasztásához képest legalább 15 százalékos spórolást előíró rendelet jövő március végéig lenne hatályban azért, hogy az orosz gázszállítások drasztikus visszaesésével járó gázpiaci ellátási kockázatokat minimalizálni lehessen – írja a Portfolio.hu.

Kadri Simson energiaügyi biztos bejelentése nem derült égből a villámcsapás, hiszen a tagállami energiaügyi miniszterek februári tanácskozásán is vázolta már, hogy a hosszabbításra szükség lehet, aztán egy március 10-i EP-meghallgatás keretében pedig elmondta, hogy erre fog javaslatot tenni.

Ennek oka az, hogy bár most szokatlanul magasan, 56% közelében, áll még az európai gáztárolók töltöttsége, (amit részben még orosz vezetékes gázzal töltöttek fel), de a következő fűtési szezonra már csak nagyon kevés orosz gázzal lehet feltölteni a tárolókat (hiszen már csak Ukrajnán és a Török Áramlaton keresztül szállítanak vezetékes gázt az oroszok, és utóbbi leállása műszaki és szankciós okok miatt jelentős esélyű forgatókönyv). Emellett arra nincs garancia, hogy a következő tél is ennyire enyhe lesz, mint az idei, illetve az LNG-alapú gázellátásra áttérésben is vannak még kockázatok (például  a kínai gázigény felfutása, egyéb ellátásbiztonsági szempontok).

Ezért is jutottak arra az Európai Bizottság szakértői is, hogy érdemes meghosszabbítani a gázspórolási rendelet hatályát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik