Gazdaság

A világ leggazdagabb magyarja alapít bankot Magyarországon

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Egy bank alapításához a hitelintézeti törvény szerint 4 milliárd forint induló tőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolynak tekinthetők. Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele a szokásos menetrend szerint valószínűleg egy éven belül várható.

Az alapító tulajdonos pedig nem más, mint a leggazdagabbnak tartott magyar ember, a becslések szerint 24 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező, Amerikában élő Péterffy Tamás (vagy ahogy az USA-ban ismerik, Thomas Peterffy) cége, a greenwichi székhelyű Interactive Brokers LLc. – írja a Portfolio.hu.

Péterffy Tamás a Brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául, így alakult meg 2020-ben az Interactive Brokers Central Europe Zrt. Úgy tudni, a döntés mögött patrióta okok is álltak.

A legutóbbi elérhető, 2021-es adatok szerint az Interactive Brokers 15,7 milliárd forint nettó árbevételt, 2,17 milliárd forint adózás előtti és 1,80 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, mivel azonban ügyfélszáma évről évre bőven kétszámjegyű mértékben növekszik, 2022-ben már mindkét szám jóval magasabb lehetett ennél.

A bank megalapítását nem pusztán hazai, hanem elsősorban régiós perspektívából érdemes vizsgálni, szolgáltatásait a bank regionális szinten nyújtaná, vélhetően határon átnyúló tevékenységként vagy fióktelepi szolgáltatásnyújtás formájában.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Péterffy Tamást, az Interactive Brokers Group alapító-tulajdonosát a Karmelita kolostorban 2021. június 1-jén. Az Egyesült Államokban élő üzletember nevéhez kötődik a Timber Hill (a későbbi Interactive Brokers) cég megalapítása, amely az első olyan vállalkozás volt, amely számítógépes kereskedést vezetett be a 80-as évek elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik