Gazdaság

Jóval kisebb lehetett a bérnövekedés tavaly, mint eddig tudtuk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jóval kisebb volt a béremelkedés, mint a statisztikai adatok mutatják. Ha más módszertan alapján számolunk, a bruttó átlagkereset tavaly bruttó 404 ezer forint lehetett, írja a Napi.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt.-re hivatkozva. A KSH februárban kereseti statisztikájában többek között azt írta, hogy 2022-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a munkáltatók teljes körében – 500 000 forint volt. Ezek szerint más módszertan alapján majdnem 100 ezer forinttal lehetett kevesebb a bruttó.

A cikk kitér arra, hogy a KSH egyes adatait honnan, hogyan gyűjti, illetve hogy azok mit tartalmaznak. Megállapítják, hogy miközben 2010-2021 között a bruttó keresetek közel 2,17-szeresükre emelkedtek, addig a nemzeti számlák szerinti (teljeskörű adatot tartalmazó) bruttó kereseteknél a növekedés csak 1,65-szeres volt. Ezt is figyelembe véve a havi közlésekben szereplő évi 7,3 százalékos nominális növekedés mindössze 4,7 százalékra csökken.

A fogyasztói árindex a vizsgált időszakban 32,1 százalékkal emelkedett, így a nemzeti számlák szerinti keresetek reálértékben 25 százalékkal (évi 2 százalékkal) bővültek a kereseti statisztika 64 százalékával – évi 4,6 százalékkal – szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik