Gazdaság

200 milliós távhőtartozás gyűlt össze ősz óta a siófoki kórháznál

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

November óta nem fizette ki a távfűtés díját a siófoki kórház az önkormányzat tulajdonában lévő cégnek. Kis híján 200 millió forintos tartozást halmozott fel az intézmény, amely egyelőre egyezkedni sem kíván. A város polgármestere a fenntartótól is segítséget kér, választ azonban nem kapott. Úgy vélik, nem marad más út, mint a peres eljárás – derül ki az ATV Híradó riportjából.

A siófoki önkormányzat tulajdonában levő távhőszolgáltató cég a kifizetetlen számlák miatt már a saját beszállítóit sem tudja fizetni. A városi kórház mellett alkalmanként a szintén állami fenntartású iskolák is halmoztak fel tartozásokat a cég felé. A tankerület azonban időnként kifizeti a számláit. A kórház viszont nem tárgyal és nem fizet.

Siófok polgármestere a híradó stábjának úgy fogalmazott, hogy a kórháztól tavaly november 11. óta nem kaptak semmiféle kompenzációt, holott „a város cége becsülettel szolgáltatta a hőenergiát”. Lengyel Róbert hozzátette, február elején segítségért fordult az intézmény fenntartójához, az Orvosi Kórházi Főigazgatósághoz, de levelére azóta sem kapott választ.

A távhőszolgáltató egyik munkatársa úgy fogalmazott, a jogszabályok őket arra kötelezik, hogy fűtsenek az intézményekben, a betegek és a dolgozók sem maradhatnak fűtés nélkül. A siófoki távfűtő cég kezében igen kevés lehetőség van a tartozás behajtására. Ráadásul olyan adósságokat halmoztak fel beszállítóik felé, amelyeket nem is ők okoztak, hanem az állami intézmények. Az önkormányzat gazdasági ügyekkel foglalkozó ügyvédje szerint, „ha ez így marad, akkor a város kénytelen lesz perelni a kórházat és annak fenntartóját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik