Gazdaság

A MOSZ szerint nagy a baj a mezőgazdaságban

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

A mezőgazdasági termelőknek a katasztrofális tavalyi év után minden forráslehetőségre szükségük van, hogy finanszírozni tudják az idei évi termelésüket. Ehhez rengetegen szorulnak hitelfelvételre. A piaci kamatok évtizedek óta nem látott magasságba ugrottak, így kiemelt jelentőséggel bírnak azok a hitelkonstrukciók, amik kedvezményes feltételekkel vehetőek igénybe. Ilyen lehetőség a Széchényi Kártya keretében történő hitelfelvétel, ami július 31-
ig minden gazdasági szereplő számára biztosítja a kedvezmény igénybevételét. Kivéve a mezőgazdasági termelőknek, a gazdáknak. Ők már nem élhetnek az Agrár Széchényi Kártya nyújtotta előnyökkel, mivel a számukra meghirdetett program érthetetlen okokból március végén kifut, így – a banki bírálathoz szükséges 1 hónapos átfutási időre is tekintettel – már hetek óta nem adhatják be a kérelmeiket.

Miért pont a mezőgazdasági termelőket, gazdákat büntetik? Mi indokolja ezt a diszkriminációt? Mindenki más július 31-ig élhet ezzel a lehetőséggel, csak épp az a kör nem, akinek az egyik legnagyobb szüksége lenne rá – írja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) közleményében, majd sorolják, milyen problémákkal küzdenek éppen.

  • A gabonakészletek – az ukrán import és a januárig életben lévő exportengedélyezés következtében – eladhatatlanul hevernek a tárolókban.
  • A termelési költségek drasztikusan nőnek, a gabonaárak zuhannak – az Agrárminisztérium (AM) például 130 ezer forintos referenciaárat hirdetett piaci árként a búzára, miközben most 80 ezer forintos áron sincs vevő.
  • A termelők nem jutnak pénzhez, sokaknak nincs elég forrása ahhoz, hogy megfelelő módon meg tudja
    finanszírozni a jó terméshez szükséges inputanyag beszerzéseket, ami miatt
    veszélyben van az idei termés egy része.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik