Gazdaság

Mélypontra került a forint, nem tettek jót az Amerikából érkező hírek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hétfőn reggel még erősödni tudott a forint azután, hogy vasárnap éjjel egyszerre három fontos bejelentés is érkezett az Egyesült Államok hatóságaitól, amelyek csillapították az amerikai bankrendszer átfogó problémáival kapcsolatos aggodalmakat, illetve erősítették a kockázati étvágyat. Mindez azonban már a délelőtt során megfordult, mert a külföldi kockázati étvágy újra jócskán romlott és ez a forintot is elkezdte megviselni, egyhavi mélypontra zuhant. A hét további napjain is az amerikai bankrendszer helyzete és a Fed kamatemelési terveire gyakorolt potenciális hatásának piaci megítélése rángathatja majd a forintot – írja a Portfolio.

Dél körül azt is írták, hogy az elmúlt közel fél órában a gyors esés után fordulat látszik a forint árfolyamában: az euró jegyzései 388 felettről 387 alá süllyedtek vissza, a dollár kurzusa 364-ről 362 körülig süllyedt. Egy óra előtt azonban már azt írták, hogy a továbbra is negatív nemzetközi befektetői hangulatban újra 388 fölé ugrott az euró jegyzése a bankközi forintpiacon, a dollár pedig 364-ig. Ez azt jelenti, hogy az amerikai bankrendszer (és annak potenciális tovagyűrűző hatásai) miatti aggodalmak egyelőre nem csillapodtak a tegnap éjjeli összehangolt amerikai bejelentések mellett sem. Sőt, a piacon most a „biztosba menekülés bármilyen áron” lehet a fő mozgatórugó amiatt, hogy ekkora bankcsőd megtörtént szinte egyik pillanatról a másikra, és most sok befektető fedezékbe menekül, amíg az értékelések lezajlanak, illetve amíg elül a „vihar”.

Délután kettő előtt ismét rákapcsoltak ez eladók, már 392 felett járt az euró, 393,4 forinton a jegyzés. A kora délutáni gyors forintesés után, amely 393 feletti eurójegyzéseket is hozott, háromnegyed három körül ismét kis stabilizálódás-megnyugvás látszott: az euró jegyzései 391 körül hullámoztak. De mint a szakportál írta, ez még mindig azt jelenti, hogy közel 10 egységgel a reggeli jegyzések felett jár a forint és a régiós devizák mezőnyéhez képest kiugróan nagy az esése, hiszen a lengyel zltoy és a cseh korona csak 0,4-0,5% körüli esést mutatott.

Negyed négy körül már arról szólt a hír, hogy az amerikai elnök nemrég elkezdődött beszédével, a nyugtató üzenetek hangsúlyozásával párhuzamosan elkezdtek visszajönni a mélypontokról a vezető nyugati tőzsdék, és ezzel együtt a forint is kezd talpra állni a kora délutánig tartó zuhanásból. Az euró jegyzései ekkorra már 390 alá süllyedtek vissza, a dolláré 364 alá bukott.

Frissítünk!

Az eurót este hat órakor 392,80 forinton jegyezték a kora reggeli 382,00 forint után, a dollár jegyzése 365,95 forintra emelkedett 356,34 forintról.

Előzmény, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott bankcsőd rázta meg Amerikát, miután a múlt héten megrohanták a betétesei a startupok bankjaként ismert Silicon Valley Bankot. Vasárnap rendkívüli intézkedéseket jelentett be a Fed a pénzügyi fertőzés elkerülése érdekében, és kiderült, hogy egy másik pénzintézetet, a Signature Bankot is bezárásra ítélt a felügyelet. Hétfőn még nagy kérdés, milyen következményei lesznek a bankcsődnek.

Kapcsolódó
Egy fontért vette meg a csődbe jutott amerikai bank brit részét az HSBC
A brit pénzügyminisztérium szerint ez biztosítja, hogy az ügyfelek normális ügymenete változatlan lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik