Gazdaság

Nagyot esett hétfőn az európai banki részvények árfolyama, szakad az OTP és a Mol is

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az európai banki részvények árfolyama nagyot esett hétfőn az amerikai pénzügyi rendszer zavarainak átgyűrűzése miatt: a pénzügyi index hat százalékos csökkenése több mint egy éve a legnagyobbnak bizonyult.

Az amerikai pénzügyi rendszer problémái miatt kereskedői becslések szerint a Fed a jövő héten részben vagy egészében, de valószínűleg tartózkodni lesz kénytelen a piacokon már beárazott 50 bázispontos dollárkamat-emeléstől. Az Európai Központi Bank (EKB) viszont piaci várakozások szerint meglépi a tőle várt 50 pontos kamatemelést csütörtöki kamatdöntő ülésén – írja az MTI.

A dollárindex ennek megfelelően a kora délutáni órákban 0,57 százalékkal állt alacsonyabban 103,97 ponton, az eurót 0,40 százalékkal jegyezték erősebben 1,0686 dolláron, az arany ára pedig a turbulens időkben megszokott módon, klasszikus befektetési menedék szerepének köszönhetően emelkedett. A spot ár 1,71 százalékkal ment fel unciánként 1899,76 dollárra.
Az európai banki index hétfőn több mint hat százalékkal esett a közel négy százalékos pénteki esés után.Az 1983-ban technológiai start-up cégek finanszírozására alapított Silicon Valley Bank (SVB) a kudarcba fulladt tőkeemelési kísérlete után a múlt héten pénteken volt kénytelen csődöt jelenteni. A bankot likviditási aggodalmak miatt rohanták meg a betétesek pénzük kivételére. A bank részvénye pénteken olyan nagy árfolyamesést szenvedett el, hogy fel kellett függeszteni a tőzsdei jegyzését. Az árfolyamvesztés átterjedt a pénzügyi rendszer más papírjaira is.
A hét végén az amerikai pénzügyminisztérium, a Federal Reserve és az FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) szövetségi betétbiztosító társaság az amerikai pénzügyi rendszerben terjedő nyugtalanság csillapítása érdekében közös állásfoglalásban biztosította a bank betéteseit pénzük elérhetőségéről. A közlemény szerint „az adófizetőkre semmilyen terhet nem fog róni ami a Silicon Valley Bankkal történt”.

A washingtoni pénzügyminisztérium egyik magasrangú munkatársa a bejelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az intézkedés kizárólag a betétesek megsegítését szolgálja, nem a bank megmentését célozza. „A bank kockázatot vállalt és az ebből származó veszteséget magának kell viselnie. A helyzet nem hasonlítható a 2008-as pénzügyi válsághoz” – fogalmazott.

Janet Yellen pénzügyminiszter már korábban kizárta a Silicon Valley Bank állami megmentését. A CBS tévécsatornának adott interjúban elismerte, hogy a néhány évvel ezelőtti pénzügyi válságban ezt az utat választották, hangsúlyozta azonba, hogy most ez nem fog megtörténni.

Az események gyors változásával együtt a tőzsdéket is rángatják – írja a Portfolio. A szakportál szerint korábban még úgy tűnt, hogy enyhülhet ma a tőzsdére nehezedő nyomás, de végül Európában nagyon csúnya esés alakult ki, főleg a bankpapírokat ütik a befektetők. Nap közben a magyar tőzsde egész jól tartotta magát, de délutánra elengedték az OTP-t és a Molt, mindkét papír árfolyama beszakadt.Később már azt írta a szakportál, hogy meredeken beszakadt a nagybank (OTP) részvényárfolyama, kiugró forgalom mellett szabadulnak a kitettségtől a befektetők. Három óra körül majdnem 7 százalékos mínuszban volt a BUX-index, amire azt írták, ennél nagyobb napon belüli esést nem sok esetben regisztráltak a hazai börzénél. A jelenlegi szinten utoljára tavaly októberben járt a BUX.

Eközben az amerikai tőzsdék is kinyitottak, ahol szintén esés látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik