Gazdaság

Áramár: a bérlakásokra is vonatkozik a rezsicsökkentés

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Orbán Viktor rendeletben bővítette ki az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körét.

A Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent a veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendeletek módosítása, amely kiegészítette az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körét az önkormányzati és állami bérlakásokban élőkkel. A kormány szerint az önkormányzati bérlakások fenntartóinak felelőssége az egyéni fogyasztás mérésének megteremtése, de régóta megoldatlan az egyéni villamos fogyasztásmérők felszerelése.

A rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében ezért mostantól az önkormányzati és állami bérlakásnál a bérbeadó (mint felhasználó) a villamos energiát legfeljebb 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig rezsicsökkentett (az egyzónaidős, több egységárú árszabás
esetén akár alacsonyabb áron is), évi 2523 kWh/mérési pont felett lakossági piaci áron számolhatja el.

Az önkormányzati, illetve állami fenntartású bérlakás bérbeadója ennek megfelelően kell 60 napon belül gondoskodnia a lakásbérleti szerződések módosításáról. A bérbeadónak a kedvezményes mennyiséget az épületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatároznia és elszámolnia, ha az önálló lakások külön mérőórával nincsenek felszerelve. A rendelet csütörtöktől hatályos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik