Gazdaság

OECD: Magyarország a sereghajtó a nyugdíjbefizetésekben

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Közzétette jelentését a nyugdíjvagyonról az OECD, amely siralmas képet fest a magyar helyzetről – szúrta ki a portfolio.hu. A 2021-es számokat tették közzé és eszerint itthon a munkaképes lakosság mindössze 18,6 százalékának volt tagja valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak, és ha a befizetéseket nézzük, akkor az utolsók vagyunk a listán. Az OECD-tagországok közül ugyanis Magyarországon volt a legalacsonyabb a nyugdíjpénztárakhoz való hozzájárulás mértéke a GDP-hez viszonyítva, mindössze pár tizedszázaléknyi.

Az egy tagra jutó befizetéseknél is a hátsó mezőnyben tanyázunk, az átlagfizetés 2 százalékát fizeti be a tagok a nyugdíjszámlájukra, míg az éllovas Svájcban 15 százalékot is eléri az átlagos befizetés.

A magyarországi nyugdíjpénztárak sem muzsikáltak valami jól 2021-ben, negatív reálhozamot hoztak. Míg az éllovas Lengyelországban 15,2 százalékos reálhozamot produkáltak a pénztárak, Magyarországon 4,6 százalékos mínusz jött össze, amivel a csak a cseheket és a törököket előzték meg. A jelentés megjegyzi, hogy tízéves időtávlatban viszont a pozitív tartományban vannak a magyarországi nyugdíjpénztárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik