Gazdaság

Már a minimálbér sem vehető fel az ATM-ből költségmentesen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Idén 154 270 forintra emelkedett a nettó minimálbér. És mivel ez már több, mint amennyi a havi (maximum két részletben történő) ingyenes készpénzfelvét lehetősége, így már az átutalt minimálbért sem lehet egy az egyben készpénzben felvenni, ha valaki ezt szeretné.

Mint az RTL emlékeztetett, 2014 februárjában vezették be, az akkori nettó átlagkeresethez igazodva, hogy bárki havonta legfeljebb két alkalommal összesen maximum 150 ezer forint értékben ingyen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. A díjmentesség feltétele, hogy nyilatkozni kell róla a számlavezető banknál, és onnantól bármelyik ATM-ben díjmentesen vehető fel a havi 150 ezer forint.

Ez pedig azt jelenti, hogy mára nemhogy az átlagbér, de az idén már 154 270 forintos minimálbér sem vehető fel ingyen az ATM-ekből, a legolcsóbb banki ajánlatok is évente 3-4 ezer forintba kerülnek ennyi készpénz felvétele mellett.

Aki a garantált bérminimum 197 106 forintos nettó összegét vagy az átlagnyugdíj 208 200 forintos összegét venné ki készpénzben, még többet fizethet. Jellemzőbbek az évi 7-8 ezer forintos ajánlatok, de sok banknál 10 ezer forintnál is többe kerül a számlacsomag teljes díja ekkora készpénzhasználat mellett.

Azt is megnézték, mennyibe kerülhet ma, ha valaki átlagfizetést kap, és az egészet készpénzben venné fel. A KSH adatai szerint 2022-ben 355 300 forint volt a nettó átlagkereset – aki ezt mind készpénzben venné fel, annak minimum öt számjegyű éves költsége lehet. Havi három készpénzfelvétellel számolva, amelyben benne van a 150 ezer forintig az ingyenes kivétel is, a kalkulátorban a legjobb elérhető ajánlat éves díja az első esztendőben 11 880 forint, ami ezt követően 15 670 forintra ugrik. Egy-két ajánlat van csak a piacon, amelynél az éves költségek 15 ezer forintba beleférnek, sokkal jellemzőbbek a havi 3–4 ezer, éves szinten 40 ezer forint körüli költségek – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik