Varga Jennifer / 24.hu
Gazdaság

Jóval infláció alatti béremelés lehet a kkv-knál

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint enyhén nőtt a munkaerőfelvételi szándék. Az előző negyedévi, meglehetősen borús képhez képest javulást látnak a kkv-k foglalkoztatottsági hajlandóságában. A munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya emelkedett, míg a létszámleépítést tervező cégek aránya csökkent.

Számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy az előző negyedévi 16 százalékról 23 százalékra nőtt a létszámbővítést és 11 százalékról 8 százalékra csökkent az elbocsátásban gondolkodó cégek aránya. Azt is látni kell azonban, hogy az elbocsátási arány az elmúlt 10 évet nézve még mindig magas, ám a cégek jelentős többsége (68%) nem tervez változtatni a dolgozók létszámán – kommentált a bank kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője, Rammacher Zoltán.

A foglalkoztatás látványosabb bővülésére elsősorban a szolgáltató szektorban (24%) és az iparban (23%) számíthatunk, míg a kereskedelemben (18%) és a mezőgazdaságban (10%) ennél visszafogottabb mértékű létszámbővítés várható. A kisvállalkozásoknál minden negyedik, míg a mikro- és középvállalkozásoknál minden ötödik cég tervez új munkaerőt felvenni.

A fizetések nem tartanak lépést az inflációval

A fizetéseknél és a cafeteria juttatásoknál is mérséklődött az előző negyedévi kedvezőtlen hangulat. A fizetésemelési szándék az utóbbi egy évben igen hullámzó volt. Jelenleg a cégek 73 százaléka tervez béremelést, szemben az előző negyedévi 66 százalékhoz képest. A béremelés mértéke jelenleg a hullám csúcsán van, átlagosan 11 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak a kkv-s dolgozók a következő 12 hónapban. Ez azonban meg sem közelíti a KSH által közzétett januári, 25,7 százalékos inflációt, ami az utóbbi 27 év legmagasabb értéke és a tavalyi évi átlagos, 14,5 százalékos inflációtól is elmarad – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A cafeteria juttatások tervezésénél sem folytatódott tovább az előző negyedévi zuhanás. Jelenleg a cégek fele tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, míg az előző negyedévben minden negyedik cég vélekedett így. Ezzel az arány az elmúlt évek átlagára visszakorrigált, de kérdés, hogy a mostani gyorsan változó és bizonytalan gazdasági környezetben tovább emelkedik vagy inkább újra visszaesik a cafeteriát tervező cégek aránya a következő negyedévekben – tette hozzá a szakértő.

A top 3 juttatási forma továbbra is a 13. havi fizetés, jutalom vagy bónusz (23%), a közlekedési költségtérítés (20%) és a SZÉP kártya (13%). Utóbbi népszerűsége tovább emelkedhet az alszámlák megszűnésével, mivel így munkáltatói oldalról csökken az adminisztráció, a munkavállalóknak pedig egyszerűsödik a használat.

Ajánlott videó