Gazdaság

Ennyit kaszáltak a magas kamatokon a bankok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A hitelintézeti szektor 832,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el 2022-ben, amely 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 804,4 milliárdot – írta a vg.hu a Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett előzetes adataira hivatkozva. A jegybank statisztikái szerint a szektor működési bevétele jelentős mértékben, 35 százalékkal emelkedett tavaly, és meghaladta a 3816 milliárd forintot.

Ebben meghatározó szerep jutott a kamateredmény emelkedésének: utóbbi 6,5 milliárd forint híján elérte a 2500 milliárdos szintet, amely nagyjából másfélszerese az egy évvel korábbinak. A díj- és jutalékeredmény kapcsán sincs ok panaszra: ezen a soron 1155,7 milliárdos összeget mutatott ki az MNB, ami 23,9 százalékos emelkedés 2021-hez képest.

A szektor működési költségei viszont szintén igen gyors ütemben, 28,3 százalékkal emelkedtek tavaly, meghaladva a 2172 milliárd forintot. A kockázati költségek – értékvesztés és céltartalék – során ezúttal közel 540 milliárd forintnyi leírás történt, ami több mint háromszorosa az előző évben elkönyvelt mínusznak. A jövedelmezőségi mutatók pedig némileg romlottak. A tőkearányos megtérülés (ROE) 11,4-ről 10,5 százalékra, az eszközarányos megtérülés (ROA) pedig 1,2-ről 1 százalékra olvadt tavaly. A költség/bevétel hányados viszont három százalékponttal, 56,9 százalékra csökkent a hitelintézeti szektorban, a nemteljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) pedig változatlan szinten, 3,2 százalékon maradt.

A szektor profitjának legnagyobb része továbbra is a legnagyobb szereplőknél koncentrálódik: a hat, nagybanki kategóriába sorolt szolgáltató adta a teljes nettó nyereség 83,6 százalékát, miközben a 7 közepes méretű szereplőre az eredmény 9,4, a 17 kis méretűre pedig mindössze a 7 százaléka jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik