Gazdaság

A bedőlés veszélye fenyegeti az akkumulátorgyári beruházásokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A potenciális európai akkumulátorgyártási kapacitás 68 százalékát, vagyis 1,2 TWh-t fenyeget a bedőlés kockázata – írja a Portfolio.hu egy friss iparági jelentésre hivatkozva. Márpedig ez nagy gond lesz, ha a kormány akkumulátorgyár-nagyhatalmi terveit nézzük.

Az Orbán Viktor vezette kabinet a beruházási politika főszereplőjévé tette a cellagyártást, így a kormányzati ígéretek szerint 2030-ra már 250 gigawattos lesz a hazai termelési kapacitás. Ha a ma ismert beruházási tervek megvalósulnak, akkor az évtized végére a hazai gyártási kapacitás a jelenleginek minimum ötszöröse lesz majd, de inkább annál is több.

Viszont az elmúlt időszakban bejelentett, de még a megvalósulástól messze álló projekteknél komoly kockázatok jelentek meg a horizonton. Leginkább két tényező fenyegeti nemcsak a magyar, de az összes uniós tervet: az Egyesült Államok zöldtechnológiai fejlesztéseket adókedvezményekben és állami támogatásban részesítő inflációcsökkentő törvénye és a kínai beruházásösztönzési politika is azzal járhat, hogy elvándorol Európából a termelés. A még nem átadott akkumulátorgyáraknál pedig leskálázás indulhat. Legalábbis erre a kockázatra figyelmeztet az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (Transport & Environment, T&E) friss jelentésében, amelyben a legnagyobb kockázatokat értékelték az európai cellagyártási projektek kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik