Gazdaság

Durván megdrágult a sör egyetlen hónap alatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon nemigen volt megfigyelhető hosszú ideje. Egyik hónapról a másikra meglehetősen durva áremelés történt a hazai boltokban, így a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten – írja a Pénzcentrum.hu, egyenesen sörkatasztrófát emlegetve.

Ahhoz, hogy sörügyileg tisztán lehessen látni, a portál a KSH-tól kérte ki az árindexet, ugyanis a sörfogyasztási szokások megváltozása miatt úgy átalakult a statisztika, hogy az kizárta az egyes sörcsoportoknál az átlagárak összehasonlítását. Éves összehasonlításban az látszik, hogy a 2022-es folyamatos áremelkedések megtették a hatásuk és 2023 januárjára a legtöbb árindex legalább 30, de két esetben már majdnem 40 százalékot ért el. Azaz összességében, éves távlatban 30–40 százalékkal drágultak meg a boltban kapható sörök.  Ehhez képest 2023 januárjában a sörár durván kilőtt, 8–13 százalékos árnövekedés történt egyetlen hónap alatt. Kivétel a vendéglátóhelyeken árult dobozos vagy csapolt söröknél, melyek árindexe csupán 2 százalékponttal emelkedett 2022 decembere és 2023 januárja között.

Az adatokból tehát látszik, hogy a boltokban kapható sörök ténylegesen egyik napról a másikra brutálisan megdrágultak.A KSH tájékoztatása szerint a szeszes italok 2022 januárjához képest átlagosan 25,2 százalékkal drágultak idén januárra. Ehhez képest a boltokban kapható sörök több mint 30–40 százalékos drágulása még ezt is túlszárnyalja.

A cikkben foglalkoztak azzal is, hogy az EU-ban Magyarországon drágult a legjobban a sör.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik