Gazdaság

Majdnem 5 százalékkal kevesebbet vásároltunk idén januárban a boltokban, mint tavaly

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

2023. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a KSH.

  • Januárban az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8 csökkent.

Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3százalékkal emelkedett.

  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal lett kisebb a forgalom volumene.

Ezen belül az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 13, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

  • Az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent a forgalom mennyisége. (Mint ismert, a benzinárstop december 6-án szűnt meg.)

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9%-kal nőttek.

A forgalom volumenének csökkenése tavaly novemberben kezdődött (-0,6%), majd decemberben már 3,9 százalékos mínuszba került.

A magas infláció visszafogta a vásárlási kedvet

A háztartások rendelkezésre álló jövedeleméből továbbra markáns szeletet harap ki az Európa-bajnok infláció. Az extrém magas élelmiszerdrágulás egyértelműen látszik ezen termékek eladásainak 4,8 százalékos éves volumencsökkenésén. A konjunktúra ciklus pozícióját leginkább jelző tartós cikkek forgalma is bőven a negatív tartományban volt az elmúlt hónapok többségében. Az üzemanyagárstop tavaly december eleji kivezetését követően januárban már torzítás mentesen látszik a jelenlegi piaci körülményekhez alkalmazkodó kereslet nagysága – kommentált az Erste.

A tavalyi év első felében árstopokkal és jelentős fiskális transzferekkel felduzzasztott bázisát nehéz lesz jelen körülmények között megugrani, így szerintük az elkövetkezendő hónapokban is vélhetően negatív számokkal szembesülhetünk a kiskereskedelemben. A továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás, a jelenleg mérsékelt energiaárak és a fokozatosan mérséklődő infláció azonban fontos támaszai lehetnek a második félévre tehető felívelésnek. Összességében az év egészét tekintve úgy vélik, stagnálhat a hazai kiskereskedelmi forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik