Gazdaság

A lakáseladónak is kedvezhet, ha a vevő lealkuszik az árból

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A keresletcsökkenés miatt mindenütt jobb helyzetbe kerültek a vásárlók az egy évvel korábbihoz képest. Országos átlagban már közel 6 százalékos alkura van esélyük a vevőjelölteknek, szemben a tavaly év eleji kevesebb mint 4 százalékos árengedménnyel. Minden településtípust nézve javult a vásárlók alkupozíciója, a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és vármegyei jogú városokban kisebb mértékben. Egy 5-6 százalékos sikeres alku egy 50-60 millió forintos kezdeti áron piacra dobott lakásnál 2-3,6 millió forintos megtakarítást jelenthet – avatott be az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Az alku révén a vevők a lakásvásárláshoz felvett hitel összegét is csökkenteni tudják, ami kisebb törlesztőrészletet eredményezhet. Sok vásárló számára ez azért kritikus, mert ez lehet a feltétele annak, hogy egyáltalán hitelhez jussanak. A jelenlegi adósságfék szabályok értelmében ugyanis a felvett lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a háztartás havi jövedelmének 25-60 százalékát.

Sőt, az alku az eladóknak is kedvezhet.

Az aktuális piaci helyzet és az érvényben lévő hitelezési szabályok miatt könnyen elképzelhető, hogy az eladók többet nyernek azon, ha a vevőjük hitelképessé válik és létrejön az adásvétel, ahhoz képest mint amennyit elbuknak az alku összegén.

Alku és hitel

Ha egy vevőjelölt az piacon 60 millió forintos áron hirdetett ingatlan megvásárlásához a saját rész mellett eredetileg 25 millió forintos lakáshitellel tervezett, de sikerült mondjuk 5 százalékot, azaz 3 millió forintot alkudnia és ennyivel kisebb összeget igényel, akkor jelentősen csökken a törlesztőrészlet. Az ingatlanos csoporthoz tartozó money.hu adatai szerint, a legkedvezőbb 25 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetén 213 ezer forint lesz a havi részlet.

Amennyiben az alku révén 22 millió forintra csökken a hitelösszeg, akkor a legkedvezőbb lakáshitelnél alig több mint 187 ezer forint lesz csak a törlesztőrészlet, ami több mint 25 ezer forintos havi megtakarítást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik