Gazdaság

Tippek, hogyan spórolhatunk otthon az energiával

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A március 6-i Energiatakarékossági Világnap üzenete ma talán még aktuálisabb, mint az elmúlt években, hiszen a környezettudatosság mellett a magas energiaárak miatt is egyre többen igyekeznek spórolni a fűtéssel és az árammal is. Az LG szakértői praktikus tippeket gyűjtöttek, amelyekkel energiatudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket.

Tudatos készülékválaszás és használat

Otthon használt készülékeink tudatos kiválasztása az egyik legfontosabb lépés, amit az energiatakarékosság érdekében tehetünk: például egy energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel jelentősen csökkenthetjük háztartásunk energiafelhasználását. A környezettudatos tévézés kevésbé ismert, és bár egy átlagos, 55 hüvelykes képátlójú, G energiaosztályba sorolt tévé – energiacímke szerinti – 100 kWh éves áramfogyasztása kevésbé jelentős egy háztartás teljes áramfogyasztásához képest, de a „sok kicsi sokra megy” elv alapján itt is tudunk takarékoskodni az energiával. Ha készülékválasztás előtt állunk, érdemes figyelni és mérlegelni az energiacímkén lévő értékeket is, hiszen egyes modellek fogyasztása akár az átlagos érték dupláját is elérheti.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete számos hasznos tippet ad arra az esetre, ha mosogatógépet, hűtőt vásárolnánk. Az első kérdés szerintük, amivel szembesülünk, hogy mit kezdjünk a régi géppel, ha már nem használjuk. Fontos tisztában lenni vele, hogy a kereskedő, akinél újat veszünk, és házhoz szállítást kérünk, köteles a régi háztartási gépet díjmentesen elszállítani, függetlenül attól, hogy a régit ennél a kereskedőnél vásároltuk vagy sem. Ezt az igényünket azonban jeleznünk kell előre, és csak ugyanolyan funkciójú gépet kötelesek elvinni az új helyett (tehát ha hűtőt veszünk, egy régi mosógépet nem kötelesek elszállítani). A nem használt, de működképes, viszonylag jó állapotú gépeket, ruhákat, tárgyakat érdemes eladni az apróhidetési oldalakon, online piactereken. Aztán azt javasolják, hogy mérjük meg a helyet, ahova az új készüléket szánjuk, illetve mérjük fel az igényeket, majd ha kiválasztottuk a típust, nézzük meg, hogyan szerepelt a teszteken, illetve hol mennyiért árulják.

Az energiahatékonyság javítható

A gyártócég szerint meglévő készülékeink tudatos használatával is jelentős lépéseket tehetünk a takarékosság irányába. A hűtő elhelyezésénél figyeljünk oda, hogy ne helyezzük sugárzó hőforrás – például radiátor – közelébe vagy olyan helyre, ahol közvetlen napsugárzás érheti, ettől ugyanis rövidülhet a készülék élettartama és a fogyasztás is jelentős mértékben megnőhet. A készülék hátulján lévő kondenzátorrács jó szellőzést igényel, ezért minimum 5 cm-re helyezzük el a faltól, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó. A No Frost technológiával rendelkező gépek forgatják a normál hűtőtérben és a fagyasztóban lévő levegőt, így egyik részben sem fordul elő jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk. Ha a gépünk nem rendelkezik ilyen technológiával, érdemes évente kétszer leolvasztanunk, ezzel jelentősen javíthatjuk annak energiahatékonyságát.

A modern tévékészülékek rendszerén belül gyakran választható energiatakarékos beállítás, eco üzemmód, amit érdemes legalább az esti tévézésnél aktiválni. A fogyasztásunkat azzal is tudatosabbá tehetjük, ha kerüljük az úgynevezett „háttértévézést”, vagyis hogy úgy menjen a műsor a készülékünkön, hogy nem is figyelünk rá.

Az energiatakarékossághoz tartozik a tudatos vízfelhasználás, a pazarlás elkerülése is. Gyakori tévhit, hogy a mosogatógépek túl sok vizet használnak el – ezek a készülékek azonban egy ciklus során körülbelül 11-14 liter vizet fogyasztanak, takarékos üzemmódban pedig akár 9 literre is csökkenthető ez a mennyiség. Ezzel szemben kézi mosogatás esetében, ha csak 3 percig folyatjuk a vizet, már elérjük a 9 litert. A mosogatógéppel ráadásul sokkal higiénikusabb eredményt érhetünk el, hiszen ezek a készülékek akár 60-65 fokos vízhőmérséklettel is üzemelhetnek, míg egy kézi mosogatást problémás lenne ilyen forró vízzel biztonságosan megoldani.

A fűtés lekapcsolásával csökkenthető az energiafogyasztás, viszont lényeges, hogy a milyen esetekben, hány fokkal tekerjük lejjebb a hőmérsékletszabályzót. Akkor járunk a legjobban, ha a távollét hosszától függően, kisebb-nagyobb mértékben mérsékeljük a beltéri hőmérsékletet, így ugyanis nem hűl ki annyira a lakás, hogy azután túl sok energiába kerüljön az újbóli felfűtése. Ha csak munkába megyünk, 2-3 fokkal érdemes csökkenteni a beltéri hőmérsékletet, ha pedig hosszabb időre elutazunk, ajánlott temperáló fűtést alkalmaznunk annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánatos páralecsapódásokat vagy elfagyásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik