Gazdaság

Népszava: Őrületes pénzt spórolhattunk volna, ha nem Putyintól vesszük a gázt

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

265 milliárd forintot takarított volna meg tavaly Magyarország, ha az Orbán-kormány nem Vlagyimir Putyintól, hanem a tőzsdén vásárolta volna meg gázt – ezt állítja szombati cikkében a Népszava.

A lap szerint egyébként decemberben 35 százalékkal 1411 euróra csökkenhetett az oroszoknak kifizetett magyar gázár ezer köbméterenkénti átlaga – ezt a KSH által most frissített külkereskedelmi nyilvántartásokból számították ki. Mint írják, ez látszólag megfelel a piaci áresésnek: a TTF-nek is nevezett holland gáztőzsde – kutatásaik szerint – irányadó, két hónappal korábbi, októberi átlagszintje ugyanis 33 százalékkal 1324 euróra esett. Ennél az oroszoknak tehát még mindig körülbelül 7 százalékkal többet kellett fizetnünk. Igaz, ez a felár a novemberi, tíz százalékhoz képest némiképp csökkent, teszi hozzá a cikk szerzője, Marnitz István.

A TTF mértékegységeiben, míg az októberi tőzsde megawattóránként 135 eurós átlagot mutatott, addig a decemberi orosz ár megawattóránként 144 euróra becsülhető.

A szerző számításai szerint, ha az egész évre szükséges földgázt nem az orosz szerződés alapján, hanem a szabad piacon vettük volna meg, úgy körülbelül 265 milliárd forintot takarítottunk volna meg.

A lap szerint furcsa, hogy Orbán Viktor látványosan Moszkva-barát politikát folytat arra hivatkozva, hogy az oroszoktól megkapjuk a szerződésben megrendelt gázt. Kétségtelen: Moszkva ma már kizárólag a magyar-orosz megállapodást nem sértette meg a szállítások egyoldalú leállításával, ám azok az államok, amelyek gázcsapját Putyin ily módon elzárta, sikerrel váltottak más beszállítóra – emlékeztet a Népszava.

Kiemelt kép: A Pest megyei Szada melletti tranzitállomás 2014. március 27-én, ahol a magyar és a szlovák földgázhálózatot összekapcsolták. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik