Gazdaság

Nagy pofont kapnak a kormánytól a magyar biztosítók

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
A biztosítókat sújtó extraprofitadó miatt 2023-ban várhatóan veszteségessé válik a szektor, és a tulajdonosoknak a zsebükbe kell nyúlni a biztonságos működés érdekében – derült ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) sajtótájékoztatóján. Már az idei nyereség döntő részét is elvitte a kormány.

A magyar biztosítási piac 2022-es díjbevétele a MABISZ-tagok jelentései alapján meghaladta az 1467 milliárd forintot, ami 7,6 százalékkal magasabb az előző évinél – ismertette a szövetség összesített adatait Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elnöke a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján. Ez magasabb, mint az elmúlt évtized 3,1 százalékos éves átlagos növekedése, de messze elmarad a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos inflációtól – tudósít az Azénpénzem.hu.

Az első öt piaci szereplő összesített piaci részesedése 59,8 százalék. A legnagyobb díjbevétellel az egy tulajdonosi körhöz tartozó Aegon és az Union együtt rendelkezik (19,52 százalék), majd a Generali 15,53 százalékkal és az Allianz 15,40 százalékkal következik, a negyedik a Groupama 10,69 százalékkal, az ötödik pedig a Posta Biztosító 8,34 százalékkal.

A korábbi években megszokott módon tavaly a nem-élet üzletág díjbevételei gyarapodtak nagyobb ütemben, 12,7 százalékkal 821 milliárd forintra. Ezzel szemben az élet területen a díjbevételek 1,9 százalékkal 646 milliárd forintra nőttek. Az élet üzletág korrigált díjbevétel-növekedése azonban ennél magasabb, 8,1 százalékos volt. Ez annak köszönhető, hogy rendszeres díjbevétel 9,2 százalékkal nőtt, miközben az egyszeri és eseti díjbevétel 8,6 százalékkal csökkent. Az extraprofitadó miatt ugyanis ez utóbbiakat nem érte meg értékesíteni a biztosítóknak.

2022 III. negyedévében veszteséges volt a szektor. Az első 3 negyedévben összesen 20 milliárd forint adózott eredményt értek el a biztosítók. Még nincsenek meg az év végi adatok, de Erdős Mihály becslése szerint valahol 10 és 20 milliárd forint lehet 2022-ben a biztosítók adózott eredménye. Miközben 2021-ben még 83 milliárd forint volt. A tavalyi nyereség jelentős részét, 50,7 milliárd forintot ugyanis elvitt az extraprofitadó. Így a biztosítási adóval együtt a szektor 169 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe.

Az idei előirányzat 219,4 milliárd forint, ebből az extraprofitadó 84,5 milliárd forintra nő 2023-ban. A számokból tehát az látszik, hogy ez a többletteher végül veszteségessé teszi a biztosítókat. Erdős Mihály elmondta: szükségessé válhat a tulajdonosok bevonása (tőkeemelések, osztalékok ki nem fizetése).

A MABISZ számításai szerint 2022-ben az adóterhelés (biztosítási adó + extraprofitadó) a díjbevétel 11 százalékára rúgott, míg 2023-ban 14 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik