Gazdaság

Nagyot csökken a zöldségek ára nemsokára

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Csúcsot döntött az elmúlt napokban a zöldségek ára Európában, így Magyarországon is – írta a Napi.hu. Ennek oka a portál szerint az, hogy komoly hiány van a legkeresettebb zöldségfélékből, így szinte elfogyott

  • a paprika,
  • a paradicsom
  • és az uborka.

Az Európai Unió országaiban viszont a fogyasztóknak nem kellett szembesülniük a Nagy-Britanniában megjelenő súlyos zöldséghiánnyal, amely végül pánikvásárláshoz, mára pedig a megvásárolható mennyiség korlátozásaihoz vezetett. A szűkös kínálat miatt ugyanakkor mindenhol több hónapos csúcsot döntött a zöldségfélék ára, az újabb drágulás pedig az évtizedek óta nem tapasztalt infláció miatt sokkal érzékenyebben érinti az embereket.

Jó hír, hogy a szezonkezdettel együtt jár a zöldségek árának érdemi és érzékelhető csökkenése, mivel egyre nagyobb tételben jelennek meg a hazai termesztésű zöldségek, amelyek április elejére már az importot is kiszorítják
– hangsúlyozták egybehangzóan a lap kérdésére a hazai kertészeti ágazat szereplői.

Hozzátették, az üzletek évek óta kizárólag a magyar zöldségféléket értékesítik, ha a szezon végéig tartó folyamatos ellátást garantálni tudják a gazdák. A friss zöldségek helyi értékesítése mindkét fél érdeke, ráadásul a szállítási költségek jelentős drágulása miatt az import áru értékesítése nem jövedelmező az üzleteknek.

Azt is borítékolták, hogy a zöldségek ára várhatóan magasabb marad, mint a rekordinfláció előtti időszakban, mivel a szállítási költségek eddigi emelkedése már szinte teljes egészében beépült a fogyasztói árakba.

Kiemelt kép: A Veresi Paradicsom Kft. üvegháza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik