Gazdaság

Kim Dzsongun megparancsolta a termőföldek bővítését az éhező Észak-Koreában

KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / AFP

A Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának hetedik, kibővített plenáris ülésén Kim Dzsongun elrendelte a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztését és új termőföldek bevonását az élelmiszertermelés felpörgetése érdekében – közölte csütörtökön az észak-koreai állami média.

Mint arról már hétfőn is beszámoltunk, az észak-koreai kommunista vezető a pártértekezlet kimelt céljai közé sorolta a mezőgazdaság problémáinak megoldását. Akkor arra is kitért, hogy amíg erős a párt központi vezetése, és a hatalom egységes, addig nem ismer lehetetlent. A Központi Bizottság ülése vasárnap kezdődött.

A KCNA állami hírügynökség szerint Kim Dzsongun hangsúlyozta a fegyelem szigorításának szükségességét a gazdasági terv végrehajtása során, és óva intett a végrehajtói „hatalmat gyengítő gyakorlatoktól”. Ezen kívül a párt összes szervezetét arra utasította, hogy „ellenőrizzék a munka hatékonyságát”.

A szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora, Jang Múdzsin ugyanakkor megjegyezte, hogy

az észak-koreai jelentés valójában nem utal új ötletekre vagy tényleges változásokra a kommunista ország gabonapolitikában.

Dél-Korea már korábban figyelmeztető jelzést adott a kommunista despoták által uralt országrészben terjedő súlyos élelmiszerhiány miatt. Mint ismert, egyes régiókban az éhezés okozta halálozások száma is növekedésnek indult, ami részben a magántermelést korlátozó új gabonapolitika kudarcának tudható be.

Észak-Korea gazdaságát az utóbbi időben árvizek és tájfunok, az atomrakéta-program miatt kivetett szankciók is sújtották. Az éhezést kiváltó tényezők között nem lehet eltekinteni a koronavírusra hivatkozva elrendelt hermetikus határzártól sem, ami a Kínával folytatott kereskedelem jelentékeny zuhanásához vezetett.

Szakértők szerint a megfelelő mezőgazdasági infrastruktúra és gépesítés hiányosságai, a műtrágya- és üzemanyaghiány rendkívül sérülékennyé tette Észak-Koreát a természeti katasztrófák hatásaival szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik