Gazdaság

Esett a forint a főbb valutákkal szemben

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

A főbb valutákkal szemben hétfő reggelre esett a magyar fizetőszeköz.

  • Az euró jegyzése 378,52 forintra erősödött hét órára a hétfő esti 377,65 forintról;
  • a svájci frank árfolyama 380,31 forintról 381,71 forintra emelkedett,
  • a dollár pedig 356,45 forintról 357,67 forintra drágult.

Az euró jegyzése a hétfő esti 1,0593 dollárról 1,0583 dollárra gyengült az MTI híradása szerint.

A nemzeti valuta árfolyamára hatással lehet a jegybank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése, amelyre éppen kedden kerül sor.

A piac arra számít, hogy a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 13,0 százalékos szintjén és a kamatfolyosó két szélét is békén hagyja.

A Magyar Nemzetei Bank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispont emelés után.

A tavaly szeptemberi ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását, a monetáris szigorítás októberben ugyanakkor más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott egynapos jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra. Ilyen módon úgy sikerült kamatot emelni, hogy Matolcsy György jegybankelnök korábbi, a kamatemelési ciklus leállítását belengető bejelentése sem vesztette teljesen hitelét.

Irányadó kamatnak azonban a piac azóta a heti helyett a naponta szervezett betéti tenderek kamatát tekinti, vagyis a 18 százalékot.

A januári kamatdöntő ülést követően a jegybank megerősítette: a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges, hogy biztosítsa az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

A testület szerint a következő hónapokban erőteljesebbé válnak az inflációt mérséklő hatások:

 a világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak az orosz-ukrán háborút megelőző szintjükre csökkentek.

Emellett az árakra „fegyelmező hatást” gyakorol a belső kereslet csökkenése, illetve a tavaszi hónapoktól a bázishatások is kifutnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik