Gazdaság

Drámai fordulat a nyugdíjkorhatár emelése miatt, ezért költ többet az állam

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
A nyugellátási kiadások az év első hónapjában 27 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. Ennek oka egyebek között az, hogy növekedett a nyugdíjasok száma – értékelnek a portfolio.hu-n.

A nyugellátási kiadások az év első hónapjában 427,7 milliárd forintban teljesültek, ami 27 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A Pénzügyminisztérium (PM) részletes államháztartási tájékoztató anyaga ennek kapcsán megemlíti, hogy „a jelentős, 27,1 százalékos kiadásnövekedést a 2022. évben a vártnál magasabb inflációs hatás miatt két részletben, júliusban és novemberben végrehajtott 3,9 százalékos és 4,5 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés 2023-ra áthúzódó hatása, valamint a tárgyév január hónapban végrehajtott 15 százalékos inflációkövető nyugdíjemelés hatása okozta”.

„2023. január hónapban közel 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek emelkedett az ellátása 15 százalékkal, aminek a költségvetési forrásigénye (éves szinten) 774 milliárd forint. Ebből a Nyugdíjbiztosítási Alapot terhelő kiadás mintegy éves 659,5 milliárd forint, a januári emelésre jogosultak száma pedig 2,1 millió fő volt” – idézi a portál a minisztérium tájékoztatóját.

A PM azt is felidézi, hogy 2022-re az öregségi nyugdíjkorhatárának emelkedése lezárult, a korhatár a nők és a férfiak esetében egységesen 65 év.

A minisztérium ennek kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíjkorhatár emelésének lezárulta következtében

a megelőző éveket jellemző erőteljes, több tízezer fős létszámcsökkenés 2023 januárjára teljesen megszűnt, a létszám lassú emelkedésbe váltott,

a korbetöltött öregségi nyugdíjban részesülők létszáma az előző év azonos időszakához képest 490 fővel lett magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik