Gazdaság

Eltűnnek a betegek az állami egészségügyből, már a NEAK is vizsgálódik

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Egyre többen fordulnak a hazai magánegészségügy felé, és ezt már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is monitorozza – mondta Kiss Zsolt, az állami egészségbiztosító főigazgatója a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

Rengeteg betegpanasz érkezett a NEAK-hoz a várólistákkal és a járóbetegellátással kapcsolatban is és kíváncsiak voltak, hogy hova tűntek el a betegek. Tavaly az egészségbiztosító adatai szerint átlagosan 2019-hez viszonyítva a betegek 77,87 százalékát látták el az államilag finanszírozott egészségügyben az átlagfinanszírozás mellett.

A NEAK főigazgatója azt mondta, tavaly egyes ellátásoknál majdnem 30 százalékos visszaesés történt.

idézi a napi.hu.

A magán és az állami egészségügy között biztosítani kell a szabályozott átjárást – mondta Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató. De Kiss Zsolt szerint a magánellátókat csak úgy lehet az állami szektorba bevonni, hogy egy teljes ellátási spektrumot átvállalnak.

Egyelőre még nem teljes a magánszolgáltatók jelentési kötelezettsége, de a NEAK adatai szerint, az a beteg, akik a magánellátásban megjelenik, azoknak a döntő többsége, 70 százaléka csak egyszer volt magánorvosnál. A magán- és közellátás igénybevétele főleg a középkorú hölgyek esetében jelenik meg szignifikánsan, a NEAK felmérése szerint.

Ez nem egy rossz vagy nem egy jó dolog, hanem ez egy folyamat, amit most kezelni kell – mondta a NEAK főigazgatója. Együtt kell élnie a magán- és a közfinanszírozott ellátórendszernek a hazai egészségügyben is.

Ugyanakkor az is kiderült a betegekről:

  • döntő többségük, 70-80 százalék csak közellátást veszi igénybe, ha valami baja van,
  • 4-9 százalékuk pedig már a magánellátást is megjárta,
  • akik pedig csak magánorvoshoz járnak azok száma egy százalékon áll – mondta Kiss Zsolt.

Az látszik a kutatásból, hogy jellemzően a krónikus és az idősebb betegek maradnak közellátásban. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatai szerint:

  • a járóbeteg-ellátásban minden nyolcadik beteg a magánellátást vette igénybe,
  • minden ötödik beteg magánlaborba ment,
  • a fekvőbeteg-ellátásban minden huszadik ellátást magánszektorban vette igénybe a lakosság.

Kiss Zsolt példaként említett néhány adatot: 2022-ben majdnem 16 ezer gerincsebészeti műtét volt a magánellátásban, 2021-ben 8900 ilyen beavatkozásról tudnak, vagyis sokan fizettek inkább a műtétért, mert nem tudták kivárni a hosszú sort a várólistán.

A Prémium Egészségpénztár szerint átlagosan egy vizitért a magánellátásban 25-30 ezer forintot fizetnek már a betegek és a magánellátók kétharmada hamarosan árat is fog emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik