Gazdaság europoli

Úgy elszállt a magyar infláció, hogy teljesen más pályán mozog, mint az EU-s

2023 januárjában 26,2 százalékos volt a magyar infláció az Európai Unió statisztikai hivatalának számításai szerint, ami két és félszer magasabb az uniós átlagnál – derül ki az Eurostat legfrissebb adatközléséből.

Amint az az alábbi ábrán is látszik, a magyarországi infláció olyan mértékben eltávolodott a többi uniós tagállamétól, hogy gyakorlatilag teljesen más pályán mozog. Míg egy ideig a balti államokéval még összehasonlítható volt a hazai pénzromlás, tavaly októberben megváltozott a trend, és míg Észtország, Lettország és Litvánia is tudott változtatni a folyamaton, Magyarországon továbbra sem javult a helyzet.

Így januárra már a második helyen álló Litvániához képest is 5 százalékponttal magasabb volt az infláció.

Akkor sem jobb a helyzet, ha a régió többi uniós tagállamához hasonlítjuk Magyarországot, sőt, itt a különbség még szembeötlőbb. A vizsgált hat ország közül hazánkban és Csehországban romlott lényegesen a helyzet decemberhez képest, és ugyan a cseheknél nagyobb mértékű volt a változás, ők a 19,1 százalékos inflációval ott tartanak, mint Magyarország tavaly augusztusban.

Szlovákiában és Bulgáriában az utóbbi egy hónapban stagnált az infláció, míg Romániába kicsit javult is a helyzet.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik