Gazdaság

Több jele van annak, hogy még többet fizethetünk az élelmiszerekért

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Jelentős versenyhátrányt jelenthetnek a hazai termelőknek, feldolgozóipari szereplőknek a rossz időben, kedvezőtlen feltételekkel lekötött energiaszerződések – mondta az Indexnek Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A tejtermékeknél hamarosan árcsökkenésekkel szembesülhetnek a vásárlók, a kereskedők azonban a drágább hazai termelői árak miatt az import felé fordulhatnak.

Míg itthon 223,80 forint/kilogramm a nyers tej ára, addig az európai spotpiacon jelenleg átlagosan 0,3-0,35 euró/kilogramm (115-134 forint). Éppen ezért az ezen az áron lekötött tejszerződések felülvizsgálatért kiáltanak, mivel az európai piacon gyakorlatilag feleannyiért szerezhető be az áru.

Idézik az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentését is, mely szerint  2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek termelői értékesítési ára 45 százalék (vajkrém) és 85 százalék (trappista sajt) között drágult. A termelői árakat pedig lekövetik a fogyasztói árak, ha az előbbi emelkedik, az utóbbi is, vagyis a termelők költségnövekedése a fogyasztói árakban is megjelenik. A legfrissebb termelőiár trendek alapján tehát a boltokban is további áremelkedésre számíthatunk. 

További gond az energiaár, amely a kisebb magyar termelőket, feldolgozóipari szereplőket és a kereskedőket hozza komoly hátrányba, mert nincs tapasztalatuk energiaszerződések kötésében. Közülük sokan kedvezőtlen feltétellel kötöttek hosszú távra – egy-két évre – áramszerződéseket magas, 200 forint/kWh körüli árakon, míg az áram ára jelenleg 60-65 forint/kWh áron mozog. Ilyen magas energiaköltségek mellett pedig a hazai szereplők nem tudják lejjebb szorítani áraikat. Neubauer Katalin szerint kormányzati segítség híján számos ágazatban üthetik fel fejüket hasonló nehézségek, ami az infláció megfékezését is visszavetheti.

Kapcsolódó
Grafikonon látszik igazán, mennyire elszálltak a magyar élelmiszerárak
Az élelmiszerárak hazai elszabadulása még a kelet- és közép-európai régión belül is nagyon látványos, az uniós átlaggal pedig szinte össze sem lehet vetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik