Gazdaság

A csokoládé és a kakaó is nagyon megdrágulhat, luxustermék lehet belőlük

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Az egekbe szökhet a kakaó ára, de drágulhat a csokoládé is – a világ egyik legnagyobb kakaó exportőr országában, Nigériában ugyanis probléma van a készpénzellátással, emiatt az export mintegy háromnegyedével visszaesett. Ez összességében nem nagy kiesés a globális piacon, de a pánikot az ültetvényeket károsító szárazabb időjárás is fokozza – írja a Napi.hu.

Az árat közvetlenül befolyásolja a várható termés mennyisége és minősége. A kakaó rendkívül érzékeny az időjárás változására, ezért a termőterületeken akár egy-egy szélsőségesen száraz vagy forró időszak óriási pusztítást okoz. Ennek nagyrészt az elmaradott termesztési gyakorlat és a klímaváltozás az oka.

Ma már Afrika a legnagyobb kakaótermesztő kontinens, de az Egyenlítő mentén mindenhol vannak ültetvények. A kakaó ellátási láncolatában a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik – írják a Nemzetközi Kakaószövetség ágazati értékelésére hivatkozva. A világ kakaó termőterülete 4-5 millió hektár, a termés 90 százaléka ugyanakkor 2-5 hektáros átlagos birtokméreten termesztett, jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok birtokában van. A gond az, hogy

  • a termelők olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő.
  • Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát.

Az rossz jövedelmi helyzet hatással van a termesztésre is: a technológia elavult, így óriási veszélynek vannak kitéve az ültetvények. Ezek közül kiemelt kockázatot jelent a klímaváltozás. A legfrissebb, novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor a várakozások az év elején már jelentős terméskiesést vetítenek előre. Ezt részben az elefántcsontparti ültetvényeken várható pusztulás, részben pedig Nigéria gazdaságpolitikai reformja okozza.

A kakaó iránti kereslet évi 2-3 százalékkal emelkedik. A kakaó piacának van tehát jövője a nemzetközi szervezet szerint. Ám ehhez elsődleges, hogy a termesztők jövedelmi helyzete javuljon, ellenkező esetben jelentősen csökken a termőterület, mivel nem lesz, aki elvégezze a munkálatokat. A jövedelmi stabilitás mellett nélkülözhetetlen a termelési technológia fejlesztése, ám jelenleg az innováció szóba sem jöhet, pedig a hozam növelése a fejlett technológiával lehetséges a jelenlegi erdőirtások helyett.

Mindez érdemben befolyásolja a kakaó árát is a jövőben. Mindenképpen áremelkedés várható, ez akkor is bekövetkezik ha valamilyen módon sikerül a termelői árakat felemelni, de akkor is ha nem, és emiatt sokan feladják a kakaótermesztést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik