Gazdaság

Nagyot csökken a babaváró büntetése azoknál a pároknál, akiknél nem érkezik gyerek öt éven belül

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Márciustól nagyobb mértékben csökken a babaváró hitel referenciakamata, ez pedig azoknak lehet igazán jó hír, akik most még csak tervezik a támogatás igénybevételét – hiszen így jóval kisebb büntetéssel kell számolniuk,ha a futamidő első öt évében nem születik gyerekük. A babaváró ügyeleti kamatát meghatározó referenciamutató februárban több mint egy százalékponttal, 10 százalékról 8,85 százalékra csökkent, ami a Bank360 összefoglalója szerint azt is jelenti, hogy az esedékes büntetés 6 millió forint alá csökken azoknál, akik a következő hetekben kötnének szerződést.

Az idén januárban igénylők a Bank360 számításai szerint azzal kalkulálhatnak, hogy ha öt éven belül nem születik gyerekük, akkor 6,6 millió forintnyi kamattámogatást kell majd visszafizetniük egy összegben, és a törlesztőrészletük is megugrik majd. Hogy pontosan mennyi lesz, az az akkori referenciakamatoktól is függ majd, de a jelenlegi 45-46 ezer forint legalább duplájával számolhatnak a párok. A referenciakamatok viszont már januárban csökkentek, februárban pedig kifejezetten nagyot estek, ennek köszönhetően két hónap alatt egymillió forinttal mérséklődött a várható büntetés mértéke. Emiatt érdemes lehet néhány hetet várni azoknak az igénylőknek, akik mostanában terveznek szerződést kötni, hiszen a támogatás elvesztése esetén

6,3 millió forint helyett mindössze 5,6 millió forintot kellene egy összegben visszafizetniük.

A babaváró referenciakamata egyébként a januári folyósítások idején járt a csúcson, akkor 10,64 százalékos volt. A mélyponton 2019-ben végén járt, alig 1 százalékon. Ha a vállalt gyerek megszületik öt éven belül és a házaspár is együtt marad, akkor ez mindegy, hiszen a hitel kamatmentes marad, de ha elveszítik a kamattámogatást, akkor nagy a különbség a büntetés összegében attól függően, mikor történt a hitel felvétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik