Gazdaság

Jó hírek a Dunaferr háza tájáról: a működés egyelőre garantált

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Működési szerződést kötött a Dunaferr felszámolója a Liberty Steel Magyarországon alapított cégével – hangzott el egy kormányzati háttérbeszélgetésen. Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár szerint ezzel a következő hónapokra megoldódott a gyár működése – írja a VG.hu.

A brit fémipari vállalat, a Liberty Steel Magyarországon alapított cégével kötött működési szerződést a Dunaferr felszámolója, ami biztosítja a gyár működését a következő hónapokban – hangzott el egy kormányzati háttérbeszélgetésen. Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár ismertetése szerint ez alapvetően bérmunkát jelent a gyárban, az abból befolyó pénz lehetőséget teremt arra, hogy a cég reorganizációja zavartalan legyen. Január végéig a Liberty 40 ezer tonna szenet biztosított a gyár részére, közel tízmilliárd forint értékben, ezzel párhuzamosan az a nagyolvasztó is elindult, amely november óta állt.

idézi a portál.

Fábián Gergely emlékeztetett, hogy decemberben a gyárban vészhelyzeti intézkedést kellett végrehajtani, ugyanis a technikai átvilágítás után derült ki, hogy az egyik kohó észszerű költségek mellett nem indítható újra, a kokszolóban pedig akkor már csak pár napra elegendő szén volt. Megjegyezte: az előző vezetés „eredménye” az lett, hogy négy év alatt 200 milliárd forintos veszteség érte a gyárat.

Az államtitkár azokra a sajtóhírekre is reagált, amelyek szerint visszalépés lenne, ha a kormány féléves időtartamra megelőlegezné a dolgozói bérkifizetést. Szerinte ez ösztönző a felszámoló számára, mivel a felszámolás nagyon el tud húzódni – hangsúlyozta a politikus.

Korábban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár jelentette be, hogy decemberre megkapják a fizetésüket a gyár dolgozói. Az államtitkár hangsúlyozta, tisztában van a kormány azzal, hogy meghatározó foglalkoztatója a térségnek a Dunaferr, amely, ha végleg bezár, akkor az egész régió kerül lehetetlen helyzetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik