Gazdaság

Kilőttek az építőipari árak decemberben, miközben a teljesítmény csökkent

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

2022 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 1,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 12,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,7 százalékkal kisebb volt a novemberinél – írta az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentésére hivatkozva.

2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 1,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 12,7 százalékkal kisebb volt. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,2, az egyéb építmények építésében 16,3 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,7 százalékkal bővült.

  • A megkötött új szerződések volumene 35,9 százalékkal esett vissza a 2021. decemberi, magas bázishoz képest,

ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 59,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

  • Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal mérséklődött,

ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,9 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

2022 egészében az előző évhez képest az építőipari termelés összességében 3,0  százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésének volumene 6,3 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal csökkent. 2022-ben 3,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötöttek volumene 10,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre kötötteké 17,3 százalékkal alacsonyabb volt.

2022. negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben – 27,6 és 27,5 százalékkal –, az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,6 százalékkal nőttek az árak a 2021.  negyedik negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.Az építőipar 2022. negyedik negyedévi termelői árai 4,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik