Gazdaság

Három hónap alatt eltűnt 575 milliárd a lakossági betétekből

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Minimális mértékben ugyan, de csökkent 2022-ben a lakossági betétek állománya, amire hosszú évek óta nem akadt példa. A portfólió zsugorodása leginkább az utolsó negyedévben tapasztalható, drasztikus visszaeséssel magyarázható, amikor bő 570 milliárdnyi betét tűnt el a számlákról. A devizabetétekbe viszont továbbra is önti a pénzt a lakosság – írja a vg.hu.

Igen gyászosan alakult az év vége a lakossági betétek szempontjából: decemberre 12 261,9 milliárd forintra olvadt az állomány, ami mindössze 32 milliárddal – 0,3 százalékkal – ugyan, de elmarad az egy évvel korábbi mennyiségtől – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A csökkenés pedig azért is különösen figyelemre méltó, mert az elmúlt években rendre jelentős mértékben emelkedett a lakossági betétek állománya Magyarországon – figyelmeztetnek a portálon.

A jegybank statisztikái szerint az elmúlt év igen változatosan alakult a lakossági betétek szempontjából. Februárban még új csúcsra, 12 937 milliárd forint fölé ugrott az állomány, miután több egyszeri, nagyobb összegű kormányzati juttatás – a gyermekes családoknak járó szja-visszatérítés, a tizenharmadik havi nyugdíj vagy a „fegyverpénz” – is hozzájárult a lakossági számlák egyenlegének emelkedéséhez. Az év közben aztán vegyes irányú mozgásba kezdett az állomány:  ám az utolsó negyedévben több mint 574 milliárdnyi pénz tűnt el a folyószámlákról, vagyis három hónap leforgása alatt eltűnt a lakossági betéti portfólió 4,5 százaléka.

Figyelemre méltó azonban, hogy a lakossági devizabetétek állománya közel 39 százalékkal, 2500 milliárd forintra emelkedett tavaly. Ezzel az idegen fizetőeszközökben – leginkább euróban és dollárban – vezetett folyószámlabetétek súlya 14,7-ről 20,4 százalékra emelkedett a lakossági portfólióban: ekkora arányra pedig korábban nemigen akadt példa.

A devizabetétek állományának – és súlyának – látványos emelkedéséhez persze hozzájárult a forint árfolyamának alakulása is, ám az MNB adatai szerint a növekedésben a friss pénzek játszották a meghatározó szerepet. Miközben ugyanis tavaly a forintbetéteknél összességében mintegy 690 milliárdos mínuszt mutatott a tranzakciók – vagyis a friss befizetések és a kivétek – egyenlege, addig a devizabetéteknél csaknem 560 milliárd forintos pluszt mutatott a mérleg. (A megelőző évben, 2021-ben a forintbetéteknél még 1390, a devizabetéteknél pedig 191 milliárdos éves pluszt mutatott ki a tranzakciók egyenlegénél a jegybank.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik