Gazdaság

Brutálisan megnőtt tavaly a benzinforgalom

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Jelentős növekedést mutatnak a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai a 2022-es, magyarországi üzemanyag-fogyasztásról – írta meg a vezess.hu. Az adatok a legnagyobb kúthálózatok, így többek között a Mol, az OMV és a Shell eladásait összegzik.

2022-ben a sima 95-ös benzin forgalma 37 százalékkal nőtt, azaz 465 ezer literrel több fogyott belőle, mint egy évvel korábban. A 95-ös fogyasztása meghaladta a másfél milliárd litert, ugyanakkor tavaly a normál gázolaj eladása pedig meghaladta a 2,9 milliárd litert, ami 693 ezer literrel több mint 2021-ben – írja a portál.

Nem meglepő módon a prémium benzinekből és gázolajokból kevesebb fogyott, hiszen azokra nem vonatkozott a 2021 végén bevezetett, 480 forintos hatósági ár. Mindent egybevetve 4,6 milliárd liter üzemanyag fogyott idehaza 2022-ben, ami 22,8 százalékkal haladja meg a 2021-re regisztrált 3,8 milliárd litert.

A portál szerint nem könnyű megfejteni a folyamatokat. Az nyilvánvaló, hogy abban az időszakban, amikor még külföldiek is tankolhattak hatósági áron, miért is ugrott meg a töltőállomások forgalma. Utána azonban vélhetően az pörgette a hazai eladásokat, hogy az autósok azt érezhették, olcsón kapják az üzemanyagot, hiszen a környező országokban az már jóval drágább volt – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik