Gazdaság

A hidegháború óta nem jött Európába olyan kevés gáz, mint januárban

Erdem Sahin / EPA / MTI
Erdem Sahin / EPA / MTI

Teljesen átalakult az Európai Unió gázimportja az elmúlt egy évben, az orosz-ukrán háború előtt a felhasznált földgáz 45-50 százaléka jött Oroszországból, idén januárra ez az arány 8 százalék körülre zuhant – írta a Portfolio.hu.

A lap szerint az unió pillanatok alatt levált Oroszországról, megszüntetve a súlyos függőségi helyzetet, amivel drasztikusan csökkentette az oroszok zsarolási potenciálját is a háborúban és az uniós szankciós döntésekben.

Az unió érdemi gázvásárlói között az egyik utolsó éppen Magyarország, amely az éves fogyasztás mintegy harmadát még mindig a hosszú távú orosz szerződésből fedezi. Ez azt is jelenti, hogy ha a Török Áramlat, az egyik utolsó vezeték is leállna, az komoly ellátásbiztonsági kihívásokat okozhatna az országnak.

Január negatív rekord hozott az orosz gázszállításban, a hidegháború óta soha sem volt ilyen alacsony a forgalom. Az év első hónapjában mindössze 1,8 milliárd köbméternyi gáz érkezett az Európai Unióba, miközben decemberben még 2,5 milliárd köbméter jött a vezetéken.

Tovább zuhant az oroszok ukrajnai gáztranzitja (napi 25 millió köbméter körülre), és közben a Török Áramlaton keresztül is csak szokatlanul alacsony volt a szállított volumen (szintén napi 25 millió köbméter).

A lap szerint a Török Áramlatra azért rendkívül fontos odafigyelni, mert Magyarország mostanában már csak ezen az útvonalon keresztül kapja a gázt a hosszú távú orosz-magyar szerződés keretében, mióta tavaly szeptemberben teljesen leállt a szállítás az Északi Áramlat 1-en. A Földgázszállító Zrt. adatai alapján látható, hogy tavaly novembertől kezdve lényegében folyamatosan, naponta mintegy 10 millió köbméternyi gáz érkezik a Török Áramlat felől Magyarországra a kiskundorozsmai belépési ponton.

A töredékére eső uniós orosz gázimport ellenére az oroszok egyelőre bőven a pénzüknél vannak a magas gázárak miatt, de ha az EU teljessé teszi az orosz gázról való leválást, akkor ez a bevételük teljesen megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik