Gazdaság

Lesújtó az átlagmagyarok tavalyi „vagyonnyilatkozata”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kevesebbet tudunk félretenni, a többség vésztartaléka legfeljebb egy hónapra lenne elég.

Az Intrum 2022-es Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése (ECPR) szerint az infláció miatt jelentősen nőnek a magyar és európai fogyasztók kiadásai. A kintlévőségkezelő cég 23 országra kiterjedő felméréséből kiderült, Magyarországon egyre inkább leszakad pénzügyileg a társadalom mintegy egyharmada. 2022 második felében 31,4 százalék mondta azt, hogy a hónap végére nem marad pénze. A régióban ezzel messze Magyarországon a legrosszabb a helyzet: Lengyelországban 27, Romániában 24, Szlovákiában 20, Csehországban 14 százalék nyilatkozott így. Ez nem a 2022-es gazdasági nehézségek hatása, előző évben is hasonlóak voltak az arányok. Az európai országok átlagát nézve nem romlottak jelentősen a megtakarítási képességek.

Azok a magyarok, akik félre tudnak tenni, nagyrészt arra gyűjtenek, mint korábban. 42 százalék általános tartalékot képez váratlan kiadásokra, 12 százalék arra, ha elvesztené munkáját, jövedelmét. 2021 óta csökkent azok aránya, akik lakásra gyűjtenek (8,5-ről 6%-ra), vagy gyermekeik, unokáik számára tesznek félre (12-ről 9%-ra). Háromszorosára (10%-ra) nőtt azok aránya, akik kifejezetten egy recesszióra készülnek. A magyarok több mint harmadának (35%) egy hónapnyi jövedelménél kevesebb a megtakarítása, 29 százaléknak egy hónapra, 19 százaléknak legfeljebb 3 hónapra lenne elég a megtakarítása.

Az Intrum értékesítési igazgatója a kutatásról azt mondta, a válaszokból látszik, a kiadások miatt  enyhén csökkentek a megtakarítások, de aggódni azokért kell, akik eddig sem tudtak félretenni, hiszen az infláció és a rezsiemelkedés őket is érinti. Üveges Judit hozzátette: a munkahelyek megőrzése azért rendkívül fontos a válság alatt, mert a háztartások többsége a jövedelem kiesését néhány hónapnál tovább nem tudná átvészelni eladósodás nélkül.

Módszertan

Az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés a Longitude végzett külső kutatásán alapul. A felmérés 2022-es kiadásában összesen 24 011 fogyasztó vett részt. A tanulmány adatfelvételét 2022. július és augusztus folyamán végezték. A teljes jelentés még nem elérhető, előrendelni lehet az alábbi oldalon: https://www.intrum.com/publications/european-consumer-payment-report/european-consumer-payment-report-2022/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik