Gazdaság

Lezárult a Vodafone felvásárlása, 49 százalék részesedést szerzett a magyar állam

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A közlemény szerint a mai nappal pénzügyi értelemben is lezárult a tranzakció, amellyel a magyar állam és a 4iG Nyrt. közvetett tulajdonrészt szerzett a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ben. Mint írták, az akvizíció sikeres zárásával minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, a piacon vezető szerepet betöltő vállalatcsoport jöjjön létre, amely képes a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve megerősíteni Magyarország versenyképességét.

A tulajdonegosztásról szólva azt közölték, a tranzakció pénzügyi zárását követően a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. 51%-os, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49%-os tulajdonrésszel rendelkezik Magyarország második legnagyobb hazai távközlési vállalatában. Ezzel – ahogy fogalmaztak – sikeresen megvalósult a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása.

Hozzátették, a tranzakció hozzájárulhat a piaci verseny erősödéséhez és a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez, számos előnyhöz juttatva az ügyfeleket. A most lezárult befektetéssel a magyar állam célja többségi hazai tulajdon kialakítása egy olyan nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, mint a távközlési szektor.

A vásárlás hátteréről és arról, hogy a magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik a Vodafone megvételében, mint ami a hozzá kerülő 49 százalékos tulajdonrészből következne, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Adóssághegyek vannak a Vodafone-vásárlás 660 milliárdos üzletének hátterében
A magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik, mint ami a hozzá kerülő 49 százalékos tulajdonrészből következne. A vételár pedig erősen prémiumkategóriás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik