Gazdaság

Megalakult a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

2023. január 31-én megalakult és megtartotta első ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, amely a Kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni. A fórum üléseire negyedéves rendszerességgel kerül sor, írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a keddi közleményében.

A testület tagjai a kormány képviseletét ellátó Gazdaságfejlesztési Minisztériumon túl az alábbi szervezetek és vezetőik:

  • a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara – Parragh László elnök
  • az Építési Vállalkozások Országos Szövetsége – Koji László elnök
  • a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – Eppel János elnök
  • a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége – Dr. Futó Péter elnök
  • az AmCham Hungary – Szabó Zoltán elnök
  • a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara – Sávos András elnök

A fórum célja, hogy a háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági környezetben a piaci szereplőktől származó információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzatot, hozzájárulva a gazdaságpolitikai döntések megalapozottságához, a hatékony és gyors reakcióképesség fenntartásához

– írták.

Az alakuló ülésen a részt vevők a legfontosabb kormányzati intézkedések mellett áttekintették Magyarország gazdasági helyzetét, valamint helyzetképet adtak a vállalkozásokat érő legjelentősebb kihívásokról.

Nagy Márton megköszönte a kamarák és szövetségek közreműködését, valamint kiemelte, hogy a gazdaságpolitika legfőbb célkitűzése 2023-ban, hogy úgy kerülje el a recessziót, hogy eközben megvédi a családokat és a teljes foglalkoztatottságot. Ehhez stabil, versenyképes vállalkozásokra, beruházás és export-vezérelt gazdaságra van szükség, írták.

A gazdaságfejlesztési miniszter bemutatta minden idők egyik legnagyobb kormányzati hitelprogramját, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely 2023. február elsejével indul, és 700 milliárd forintnyi olcsó forrást juttat a gazdaságba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik