Gazdaság

Tavasszal megállhat az élelmiszerek drágulása, a liszt már februárban olcsóbb lehet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Valóságos láncreakciót indul el azzal, hogy megindul a gabonaszállítás Ukrajnából, ez derül ki legalábbis Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnökének nyilatkozatából.

Lakatos – aki a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója is egyben – az RTL Híradójának azt mondta, 5 százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok, ami egyrészt jó hír a fogyasztóknak, magában hordozza ugyanakkor azt a veszélyt, hogy a magyar termelők egy része fizetésképtelenné válhat. A Gabonaszövetség tagozati elnöke azzal magyarázta a helyzetet, hogy nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát, mert a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

A feldolgozók és termelők panaszairól azt mondta,

már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából.

A fogyasztók ugyanakkor jól járhatnak. Raskó György agrárközgazdász szerint a vártnál korábban megállhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása.

Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan

– foglalta össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik