Gazdaság

Zacher Gábor: Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de prevencióra nincs pénz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Zacher Gábor volt a vendége az RTL Portré című műsorának, ahol arról is beszélt, hogy

ne keressük az Origón, sem az M1-en, a Kossuth Rádió sem szokott nagyon nyilatkozni arról, hogy az egymillió lakosra vonatkoztatott covidos halálesetek szempontjából Magyarország a negyedik legrosszabb a listán. Peru, Észak-Macedónia és Bulgária után rögtön mi jövünk.

Az rtl.hu beszámolójából kiderül, a toxikológus-mentőorvos szerint a negatív rekordhoz valószínűleg hozzájárultak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések is, de legfőképpen az, hogy a kormány kevesebb figyelmet szentel a megelőzésre.

Zacher arra is felhívta a figyelmet, hogy a megelőzhető betegségek halálozási rátája Magyarországon a legmagasabb az Európai Unióban.

Költünk bombás óriásplakátokra több tízmilliót, de arra nincs pénz, hogy prevencióra, megelőzésre költsünk

– fogalmazott Zacher, aki szerint az emberek az információhiány miatt nem járnak el szűrésekre.

A toxikológus szerint ha még hat héttel tovább tart a koronavírus-járvány, akkor biztos, hogy összerogyott volna a terhelés alatt a magyar egészségügyi ellátórendszer. Szerinte azért éltek túl egy akkora megterhelést, mert „a benne dolgozó sok marha (bocsánat kedves marhák, magamat is beleértem ebbe az egész történetbe) kitartott és csinálta, és azt mondtuk, hogy nem pofázunk, hanem melózunk!”

A Portré műsorában szóba került az is, hogy a negyedik legelhízottabb nemzet vagyunk. Zacher Gábor szerint a magyaroknak Orbán Viktor tudna a legjobb példát mutatni.

Olyan szépen mutat, amikor egy snájdig miniszterelnök mellett ott van a nagyon kövér elhízott magyar miniszterelnökünk. Ahelyett, hogy példát mutatna

– mondta Zacher, aki szerint, ha az ország egyik vezető személyisége keményen elhízva kiállna az emberek elé, és azt mondaná: emberek, fogyjunk le 25 kilót egy év alatt, annak lenne népegészségügyi haszna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik