Gazdaság

Amíg nem végleges a nyugdíj összege, nyugdíjelőleget kapnak a nyugdíjba vonulók

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Minden év elején, így a 2023. január 1-je és a 2023. márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén is nyugdíjelőleget állapítanak meg a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig – írja az Adó.hu.

Hozzátették, hogy nem csak ebben az időszakban lehet szükség arra, hogy előleget állapítsanak meg, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás (a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása) sokszor nem egyszerű folyamat. Ennek több oka is lehet, leggyakrabban talán az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. (A nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapítás napjáig elért keresetekből kell meghatározni.)

Ha a nyugdíjjogosultság megállapítható, mindkét esetben nyugdíjelőleget folyósítanak az átmeneti időszakban. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint ugyanis ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani. A nyugdíjelőleget határozattal kell megállapítani.

Ha megvan a hatósági döntés

A nyugdíjjogosultság megállapításáról szóló hatósági döntés igazolja, hogy a nyugdíjjogosultság fennáll, és nyugdíjelőleg fizetendő, másrészt több olyan kérdés rendezésére is lehetőséget ad, amely az igénylő számára igen fontos lehet.

  • Az egyik ilyen nagyon lényeges mozzanat az „egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság nyugdíjasként” információ továbbítása az egészségbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv felé a társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető orvosi ellátás, gyógyszer ellátás biztosítása érdekében.
  • A másik fontos intézkedés az ellátottak utazási utalványának megküldése a nyugdíjigénylő, az előleg megállapításától kezdve már nyugdíj jogosult részére.

Az Ellátottak utazási utalványa alapján évi 16 alkalommal 50 százalékos, 2 alkalommal pedig 90 százalékos mértékű kedvezménnyel váltható menetjegy vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven. Két 50 százalékos kedvezmény összevonásával a 90 százalékos magasabb kedvezmény is igénybe vehető.

Nyugdíjas bérlet

Ha a meghatározott számú kedvezményes utazásra jogosító utalvány, amelyet elsősorban hosszabb utazásokhoz célszerű igénybe venni, esetleg nem is lenne nagyon sürgős, rövid távú közlekedéshez egyáltalán nem mindegy, hogy mikortól lehet nyugdíjas bérletet váltani. Erre a kedvezményes bérletre sokak számára, – elsősorban a nők negyven nyugellátását igény bevevők részére – szükség lehet, mivel az ingyenes utazási jogosultság egyébként csak a hatvanöt év feletti személyeket illeti meg.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapján található tájékoztató szerint az Ellátottak utazási utalványa alapján, mint a nyugdíjjogosultságot igazoló dokumentum alapján váltható ki a nyugdíjas bérletigazolvány. Más, a nyugdíjjal kapcsolatos irat, pl. nyugdíj megállapító határozat, vagy a nyugdíjas törzsszámról szóló igazolás erre nem alkalmas. Mivel az utalványt a nyugdíjelőleg megállapításáról szóló határozat kiadásával együtt küldik ki az érintett jogosult számára, a helyi kedvezményes közlekedési bérlet is kiváltható ettől az időponttól.

A nyugdíjelőleg megállapításáról szóló döntés szerint megkezdődik a nyugdíjelőleg folyósítása is, és a folyósítási törzsszámot is kiadják. A folyósítási törzsszám rendkívül fontos azonosító a nyugdíj szempontjából. Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, haladéktalanul sor kerül az erről szóló határozat kiadására.

Ha a valorizációs szorzóra kell várni

Azokban az ügyekben, amelyek a tárgyévi valorizációs szorzó számok megjelenésére várnak, vagyis azokban, melyekben az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépését megelőzően nyújtották be, az ügyintézési határidő a tárgyév április 15-én jár le, tehát eddig az időpontig állapítják meg a végleges nyugdíjat.

Jó tudni azonban, hogy van néhány eset, amelynél a nyugdíjelőleg megállapításáról szóló határozat birtokában még nem lehet intézni az ügyet, csak a végleges megállapítás megtörténtekor. Így például a tartós ápolást végzők időskori támogatása nem állapítható meg akkor, ha a nyugdíjigénylő még csak nyugdíjelőlegben részesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik