Gazdaság

Brutálisan megdrágulhat idén a közös költség

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A társasházakban átlagosan 30-40 százalékos emelés jöhet a rezsi és a kata változása miatt.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSzSZ) elnöke a Blikknek azt mondta, arra számít, hogy idén átlagosan 30-40 százalékkal kell emelni a társasházak közös költségeit.

Ez körülbelül 300-3500 forintot jelenthet pluszban. Természetesen előfordulhat, hogy a társasháznak házközponti fűtése van, az épület régi, a hőszigetelése rossz, a kazánja pedig 20 éves, ebben az esetben a fogyasztás túllépi a támogatott keretet

– tette hozzá. Kaplonyi György a rezsinél is nagyobb problémának nevezte, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosítása miatt legalább 20-30 százalékkal megnőttek a vállalkozási díjak, ami érinti a takarítási, karbantartási, felújítási- és javítási munkákat. A közös költség különféle praktikákkal már nem is csökkenthető, hiszen az elmúlt évek azzal teltek, hogy már megpróbáltak mindent.

A szakember szerint tévhít, hogy a társasházakban a tulajdonosok ne fizetnének korrektül.

Egy jól működő, következetes, behajtással foglalkozó közös képviselet mellett ez nem okoz gondot.

A tapasztalatok szerint a közös költség fizetésénél a lakók közül általában az idősek és a középréteg tagjai a legkorrektebbek. A vállalkozóknál már inkább esetleges, szakaszos a számlakiegyenlítése.

Azokkal van gond inkább, akik valamiért nem akarnak fizetni. Általában a külföldiek szoktak nagyobb tartozásokat felhalmozni, és a bérbeadók is hajlamosak erre .

Korábban az MTOSzSz főtitkára arról beszélt, hogy a közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velük tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók gyakorlatilag elérhetetlenek, nekik kellene megoldani a problémákat, amelyek a folyamatos áremelkedésből adódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik