Gazdaság europoli

Megállni látszik az euróövezeti infláció

Megállt az infláció hosszan tartó növekedése az euróövezetben, amely az előző 12 hónapot jellemezte – adta hírül az Európai Központi Bank csütörtökön a legfrissebb fogyasztói felmérésének eredményeire hivatkozva.

Az európai jegybank adatai szerint novemberben 5,0 százalékos inflációt vártak a fogyasztók a következő 12 hónapra, szemben az egy hónappal korábbi 5,4 százalékos várakozással. A húsz európai uniós tagállamot összefogó övezetben hároméves távlatot tekintve is mérséklődnek az inflációs várakozások. Az egy hónappal korábbi 3,0 százalék helyett 2,9 százalékos inflációt valószínűsítettek a fogyasztók novemberben.

Az MTI azt írja, a tényadatok alakulása egybevág a várakozások irányával, ezt jelzi, hogy az Európai Bizottság statisztikai szolgálata, az EU statisztikai hivatalaként működő Eurostat szerint decemberben 9,2 százalékra csökkent az euróövezeti infláció a novemberi 10,1 százalékról.

Az EKB felmérése szerint a közös pénzt használó EU-tagok fogyasztói a gazdaság egészének kilátásait tekintve kevésbé borúlátók, mint korábban. Novemberben még arra számítottak, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye a következő egy évben 2,0 százalékkal csökken. Egy hónappal korábban még 2,6 százalékos visszaesést tartottak valószínűnek.

Az EKB havonta vizsgálja az euróövezeti fogyasztói hangulat alakulását. Együttvéve rendre nagyjából 14 ezer embert kérdeznek meg Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Olaszországból és Spanyoloroszágból. Ezek az országok adják az euróövezet gazdasági teljesítményének csaknem 85 százalékát.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik