Gazdaság

Fél százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben

A múlt év novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok  szerint az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás – jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mért visszaesés mérsékeltebb volt az októberi 3,5 százalékosnál, az éves növekedés viszont 2021 októbere óta a legszerényebb.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása jelentősen bővült. A járműgyártás az előző négy hónapban folyamatosan kétszámjegyű éves emelkedést regisztrált, októberben 32,1 százalékkal nőtt a kibocsátás a korábbi közlés szerint. A villamosberendezések gyártása szeptemberben és októberben is kimagasló növekedést mutatott 47,4, illetve 57,0 százalékkal múlta felül egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásában csökkent a termelés novemberben. A számítógépek gyártása tavaly január óta nem mutatott visszaesést, az élelmiszeripar viszont októberben is 1,1 százalékkal elmaradt egy évvel korábbi teljesítményétől.

A termelés tavaly az első tizenegy hónapban 6,0 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

Az export euróban számított értéke 17,8 százalékkal, az importé 28,8 százalékkal nagyobb volt 2022 novemberében, mint egy évvel korábban. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,240 milliárd euróval romlott és 1,283 milliárd eurót tett ki. Az előző hónaphoz viszonyítva az export  5,0 százalékkal, az import 7,3 százalékkal nőtt tavaly novemberben.

A múlt év első tizenegy hónapjában az export 19,8 százalékkal, az import 29,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az áruforgalmi egyenleg 8,006 milliárd euró deficitet mutatott, 12 millió híján 10 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbi exporttöbblettel összevetve.

A külkereskedelmi forgalom tavaly novemberi részletes adatait február 1-jén közli második becslése alapján a KSH.kül

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik