Gazdaság

Bámulatos tempóban zajlik a békési gázmező kiaknázásának engedélyeztetése

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI

Hiába fordult egy földtulajdonos a kártalanítás miatt a bírósághoz, a kormányhivatal már kiadta az engedélyt a békési gázmező kútjainak megépítésére és a próbaüzemhez is – írta meg a Magyarnarancs.hu.

A kiemelten közérdekű beruházásnak nyilvánított Corvinus-projekt (amely az energiafüggőség enyhítése érdekében a békési gázmező gyors bekapcsolását tűzte ki célul) erőltetett menetű közigazgatási előkészítése ütemesen halad. Legalábbis a portál szerint ezt bizonyítja a kormány elvárásait maximálisan kiszolgáló gyors adminisztratív munka. Mint írják, a hivatalos megfogalmazás szerint a Sarkad és Méhkerék, valamint több más település határába tervezett szénhidrogénkutak termelésbe állításának második szakaszának építésének, egyben hatvannapos próbaüzemének engedélyét tartalmazza az a határozat, amelyet

  • a beruházó Magyar Horizont Energia Kft.,
  • valamint a Mol Zrt.,
  • a Békés Megyei Kormányhivatal,
  • a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  • és a sarkadi önkormányzat mellett
  • az érintett földtulajdonosok is kézhez kaptak a karácsonyt követő első munkanapon.

A határozatot a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (Bányafelügyelet) kézbesítette az érintetteknek. Mint ismert, a súlyos energiahelyzetet enyhítése érdekében a magyar kormány a jelenlegi valamivel több mint másfél milliárd köbméteres hazai földgáz-kitermelést rövid idő alatt 2 milliárdra növeli. Ennek megvalósítására a békési gázmezőket látták a legalkalmasabbnak, holott itt korábban a gázkitermelés kudarcba fulladt – emlékeztet a Magyarnarancs.hu. Az a fő kérdés, hogy a másfél-két évtizeddel ezelőtti technológiát kiváltó új megoldások lehetőséget biztosítanak-e arra, hogy az igen mélyen, a legtöbb esetben akár 4 ezer méterrel a föld alatt lévő gázt gazdaságosan a felszínre hozzák.

A portál korábban már többször is beszámolt arról, hogy az érintett földtulajdonosok ingatlanszakértői véleményekkel alátámasztott értékelése ellenére igen szerény kártalanítást ajánlott fel a beruházó. Ezt a szerényebb összeget elfogadta a Békés Megyei Kormányhivatal is, nem mellesleg ennek főispánját, Takács Árpádot tette meg Orbán Viktor miniszterelnök a földgázmezőn történő termelés előkészítéséért felelős vezetőnek.

Ugyanakkor az egyik érintett földtulajdonos képviselője az utolsó pillanatban az alacsony kártalanítási összeg miatt beadvánnyal fordult a bírósághoz. A portál szerint azonban az érintett földtulajdonos kártalanítási ügyben folyó bírósági beadványa és eljárása a legkisebb mértékben sem akadályozza és akasztja meg az erőltetett menetben folyó jogi, közigazgatási, építési és egyéb, a kitermelés előkészítésével összefüggő munkálatokat.

Kiemelt kép: A termelésbe állított Öcsöd K-2 gázkút az O&GD Central Kft. gyűjtőállomásán Öcsöd határában 2016. július 14-én. MTI Fotó: Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik